Generale & Kleine Synode
De synode wordt ook wel ‘de kerkenraad van de hele kerk’ genoemd. Volgens de kerkorde bestaat de kerk uit alle gemeenten. Hun stem wordt via haar ambtsdragers in de synode gehoord en benut.
De leiding van de Protestantse Kerk ligt in handen van 62 ambtsdragers. Samen vormen zij de generale synode, in gewoon Nederlands ‘het landelijk bestuur’. Zij komen minimaal twee keer per jaar bij elkaar. Hun opdracht is leidinggeven aan het leven en werken van de kerk in haar geheel.
Vergaderingen synode
Het moderamen (dagelijks bestuur) stelt de agenda’s op voor de vergaderingen van de generale en kleine synodes. De synoderapporten en besluitenlijsten van de synode zijn te vinden in de bibliotheek op deze site. De generale synode van de Protestantse Kerk komt per jaar minimaal twee keer bij elkaar (april en november). De kleine synode komt normaal gesproken vier keer bij elkaar (maart, juni, september, november).
Belangrijke thema's
Momenteel vergadert de generale synode over de volgende thema's:
Zie ook:
Wat zijn de taken van een synodelid?
Iedere ambtsdrager kan lid worden van de synode. Als synodelid doe je mee in de besluitvorming over zaken die het geheel van de kerk aangaan. Lees verder:
Wat doet de generale synode?
Net als de kerkenraden en classicale vergaderingen, heeft ook de generale synode een leidinggevende taak, in haar geval aan het leven en werken van de kerk in haar geheel, van alle gemeenten samen. Daarnaast heeft de synode de taak om ter hand te nemen wat het leven van de kerk in de wereld kan bevorderen.
Visienota 'Van U is de toekomst'
De visienota verwoordt waar de Protestantse Kerk zich in deze tijd en situatie toe geroepen weet. Het is geen beleidsplan maar een inhoudelijke plaatsbepaling. Ze geeft focus en biedt perspectief voor kerk-zijn in de huidige Nederlandse context. Ze maakt inzichtelijk in welke richting de Protestantse Kerk zich in de komende jaren wil ontwikkelen. Lees verder