Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

De Bijbel, een beeld van een boek

Pijl naar links Ideeën


Doelen van de bijeenkomst:

  • De kinderen leren dat de Bijbel door de eeuwen heen mensen heeft geïnspireerd tot het maken van mooie beelden en afbeeldingen.
  • De kinderen ontdekken dat mensen de verhalen uit de Bijbel verschillend kunnen lezen en begrijpen en daardoor tot verschillende beelden kunnen komen.
  • De kinderen kunnen een gesprek met hun ouders of verzorgers voeren aan de hand van afbeeldingen uit de Bijbel.

Samenvatting:
De Bijbel is een dik boek, maar geen doorlopend verhaal zoals bijvoorbeeld bij een roman. Het gaat in de Bijbel om het kennen van God, die Zich verbindt met de geschiedenis van mensen. Voor joden en christenen is de Bijbel een heilig boek dat grote betekenis heeft. En in de westerse cultuur is de invloed van de Bijbel nog tot op de dag van vandaag aanwijsbaar in de schilderkunst, de muziek en de literatuur. Bereid je voor op de bijeenkomst door zelf een afbeelding te kiezen bij een Bijbelverhaal dat jou aanspreekt. Ook de kinderen zoeken van te voren afbeeldingen bij de Bijbel. Nadat je deze afbeeldingen samen bekeken en besproken hebt, leg je schilderingen op tafel van kunstenaars die door de Bijbel geïnspireerd werden. Welke plaat vinden de kinderen mooi en waarom? Bij welke verhalen horen ze? Vervolgens bekijk je verschillende platen uit kinderbijbels bij hetzelfde verhaal. Maakt de afbeelding iets uit voor hoe het verhaal overkomt? Tenslotte gaan de kinderen zelf een Bijbelverhaal uitbeelden en presenteren, in een vorm die zij kiezen.

Het gehele programma vind je in de eeste bijlage.

Werkbladen:

  • Werkblad 6.1 – Bijbelplaatjes
  • Werkblad 6.2 – Beelden bij de Bijbel
  • Werkblad 6.3 – Bijbelverhalen
  • Werkblad 6.4 – Een plaatje van God

De werkbladen vind je in de bijlage.