Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Passion Challenge #ikbenervoorjou

Pijl naar links Ideeën

Passion Challenge #ikbenervoorjou

Op donderdag 1 april is The Passion op tv. Sta samen met je tieners stil bij dit event en praat met elkaar door over het lijdensverhaal van Jezus. 

Doelgroep 

  • Leeftijd: tieners tot 15 jaar. 
  • Dit programma is bedoeld voor tieners in de kerk die al kennis hebben van het verhaal van het lijden en sterven van Jezus.

Doelen

  • Jongeren ontdekken dat het lijdensverhaal laat zien dat God (Jezus) naast ons staat en ons begrijpt. Daardoor zijn we niet alleen.
  • Jongeren ontdekken dat je in tijden van verdriet er voor elkaar kunt zijn en hoe je dat kunt doen. 
  • Jongeren ontdekken dat door Jezus het leven nu en in de toekomst zin heeft.
  • Jongeren ontdekken dat Jezus het kwaad overwint. 
  • Jongeren ontdekken dat je door Jezus altijd een tweede kans krijgt. 

Benodigdheden

  • Vragenblad voor tijdens de Passion (zie bijlage)
  • Antwoordenblad (zie bijlage)
  • Andere opdrachten voor tijdens de vervolgbijeenkomst (zie hieronder)
  • Prijsje voor winnaars van de eerste opdracht (bijv. reep chocola)
  • Prijsje voor de verliezer, een troostprijsje
  • Lijst met namen van personages uit de Passion
  • Elke deelnemer: verkleedkleren, Bijbel, knutselspullen, waxinelichtje/kaars. 

Voorbereiding

Lees de opdrachten goed door en verzamel de benodigdheden. App de jongeren over The Passion en nodig hen uit voor de vervolgbijeenkomst. Geef daarbij aan dat ze de volgende spullen nodig hebben: (verkleed)kleren, bijbel, knutselspullen, waxinelichtje of een andere kaars.

Uitvoering

Op donderdag 1 april is The Passion op tv. Sta samen met je tieners stil bij dit event en praat met elkaar door over het lijdensverhaal van Jezus. Deze werkvorm bestaat uit twee onderdelen: het kijken van The Passion (ieder voor zich) en een avond met de tienergroep waarin jullie te gekke opdrachten doen en waar er ook ruimte is voor een serieus gesprek. 

  1. Moedig allereerst de jongeren aan om The Passion te kijken. Stuur hen daarbij ook het vragenblad voor tijdens The Passion. Vertel erbij dat ze als ze het goede antwoord hebben gevonden, een prijs kunnen winnen. Laat hen dus alleen naar jou in een persoonlijk appje de antwoorden sturen, zodat ze het niet aan elkaar voorzeggen.
  2. Nodig hen vervolgens uit voor een vervolgbijeenkomst waarin jullie het spel spelen. Aan het begin van deze avond maak je het goede antwoord van de opdracht van tijdens The Passion bekend. De jongeren die het goede antwoord niet gevonden hadden, krijgen een alternatieve opdracht zodat ook zij door kunnen met de rest van de avond.

Hieronder volgt eerst de opdracht die de jongeren zelf doen tijdens het kijken van The Passion. Zie de bijlage voor het vragenblad dat je naar hen kunt sturen. Vul eventueel je telefoonnummer nog even in. Daarna volgen de opdrachten voor tijdens de vervolgbijeenkomst.

Vragen bij The Passion

Spreek van te voren met de jongeren af dat ze tijdens het kijken van The Passion meedoen aan een challenge en dat ze het vragenblad dat ze digitaal toegestuurd krijgen weer terug kunnen appen of mailen naar jou als tienerleider. Dit kan ook door er een foto van te maken. Vertel daarbij dat dit vragenblad de sleutel bevat naar het volgende onderdeel: de Passion Challenges.
De vragen vullen ze zelf in tijdens het kijken van The Passion. Vraag de jongeren of ze het na afloop (maar ruim voor de vervolgbijeenkomst) ingevuld naar jou terugsturen. Zie de bijlage voor de antwoorden op de vragen bij The Passion en kijk de antwoorden van de jongeren na.

Alternatieve opdracht

Misschien zijn er jongeren die het goede antwoord bij de vragen bij The Passion niet hebben gevonden. Geef hen een alternatieve opdracht om in huis een filmpje te maken en tegen de eerste de beste persoon die ze tegenkomen te zeggen: “ik ben er voor jou”.

Voorbeeldtekst om te sturen:

Het goede antwoord van de opdracht was: ‘ik ben er voor jou’. Dat is het thema van The Passion dit jaar. Helaas heb jij niet het goede antwoord gevonden, daarom krijg je nu een alternatieve opdracht. Voor wie kan jij er zijn in jouw eigen huis? Maak een kort filmpje waarin je door het huis loopt en tegen de eerste persoon of misschien je huisdier die je tegenkomt zegt: ik ben er voor jou. Dat kan je vader zijn, maar ook de kat. Stuur het filmpje daarna naar mij door. Succes!

Vervolgbijeenkomst

Vooraf
Nodig de jongeren uit voor een online bijeenkomst, bijvoorbeeld via Zoom, Google Meet of Teams. 

Introductie: Bespreek The Passion (+ antwoorden van de vragen)

  • Tijdsduur: 5-10 minuten
  • Benodigdheden: antwoordenblad, antwoordbladen van de jongeren en filmpjes van de alternatieve opdracht.

Heet iedereen welkom en vertel dat je begint met de bekendmaking van de winnaars van de vragen bij The Passion. Het goede antwoord was: ‘Ik ben er voor jou’. Dat is ook het thema van The Passion van dit jaar. Vertel dat de winnaars een prijsje krijgen en je binnenkort een prijsje bij hen komt langsbrengen.

Een aantal van de tieners hadden het goede antwoord misschien niet gevonden. Laat van hen de filmpjes zien die ze jou hebben toegestuurd.

Tip: vertel dat zij een troostprijs krijgen en breng bij hen ook een klein presentje langs. Zo spreek je alle jongeren even en kun je meteen vragen hoe het met hen gaat.

Omdat iedereen nu bekend is met het thema van The Passion, kunnen jullie door met de volgende opdrachten.

Opdracht 1: Wie ben jij?

  • Tijdsduur: 15 minuten (afhankelijk van groepsgrootte).
  • Benodigdheden: (verkleed)kleren, lijst met namen van personages uit The Passion.

Leg de jongeren het volgende uit:

Kies een van de personages uit het verhaal en probeer je in te leven in die persoon.
De verschillende personages uit het verhaal kun je voor de zekerheid nog even noemen: Jezus, Petrus, Judas, Pilatus, Maria, Martha, de man uit de snackbar, of een van de andere discipelen (Johannes, Jacobus, Zebedeus, Levi, Andreas, Mattheus, Jacobus (2x) Thomas, Bartholomeus, Filippus).

  • Hoe ziet jouw personage er uit? 

Zet je camera uit. Je krijgt nu 5 minuten de tijd om je aan te kleden als je personage. Dat mag zijn zoals in The Passion, maar ook zoals jij denkt dat de persoon uit de bijbel er echt uit zag. Als je verkleed bent zet je je camera weer aan. 

Doe nu een korte voorstelronde. Om de beurt stellen jullie jezelf voor aan de hand van het door jullie gekozen personage. Je begint met: “Hallo, ik ben Maria (of andere naam)...” En vertel daarna in ieder geval hoe jij Jezus kent en waar jij was toen hij stierf. 

Opdracht 2: Wat raakte je?

  • Tijdsduur: 15 minuten 
  • Benodigdheden: knutselspullen

Je hebt bij opdracht 1 gekozen voor een persoon. Beeld je eens in hoe deze persoon het verhaal van het sterven van Jezus beleefd zou kunnen hebben. Maak een tekening, gedicht of krantenbericht over hoe jij als deze persoon het verhaal hebt beleefd. Wat raakte je? Laat dat zien. Je hebt 10 minuten. Het hoeft dus niet perfect. Deel na afloop met elkaar wat je hebt gemaakt door het voor de camera te laten zien, of door een foto in jullie whatsappgroep te sturen. Je kunt er bij vertellen wat je gemaakt hebt.

Opdracht 3: Wat zegt dit verhaal jou?

  • Tijdsduur: 10-15 minuten
  • Benodigdheden: Bijbel

Lees met elkaar: Johannes 19: 30.

Ga met elkaar in gesprek:

Jezus zegt: ‘Het is volbracht.’ (NBV) (of ‘Mijn werk is klaar.’ BGT)

  • Wat zou deze uitspraak betekend hebben voor jouw personage? Meteen toen het gebeurde? En na Jezus opstanding?
  • De Nieuwe Bijbelvertaling zegt: ‘Het is volbracht’ bij de Bijbel in Gewone Taal staat: ‘Mijn werk is klaar’. Welke uitspraak vind jij duidelijker? Welke uitspraak geeft volgens jou het best weer wat Jezus wilde zeggen?
  • Op veel kerken staat een leeg kruis, ook zijn er veel mensen die een kruisje om hun nek dragen. Wat zou dat betekenen denk jij? Wat heeft zo’n leeg kruis te maken met deze uitspraak van Jezus denk jij?
  • Wat betekent deze uitspraak van Jezus over dat zijn werk aan het kruis klaar is voor de wereld? En voor jou persoonlijk? Hebben we nu nog iets aan die uitspraak? 

Opdracht 4: kaarsje branden

  • Tijdsduur: 10 minuten.
  • Benodigdheden: Een waxinelichtje/andere kaars per deelnemer

Toen Jezus overleed werd het heel erg donker. Je hebt bij opdracht 1 een personage gekozen. Hoe was het voor die persoon dat de hele aarde opeens donker was? Leef je in en  bespreek met elkaar wat je dacht. Waren er toen nog lichtpuntjes denk je voor jouw personage? Welke? Bespreek dit. 

Onze tijd kan ook wel donker lijken. Zoek in jouw huis naar een kaarsje, waxinelichtje, zaklampje of iets anders dat licht geeft in het donker. Zet alle lampen uit. Steek jouw lichtje aan en benoem welke lichtpuntjes jij ziet. Waar ben jij dankbaar voor?

Opdracht 5: Voor wie ben jij er?

  • Tijdsduur: 10 minuten en door de week
  • Benodigdheden: Ligt aan wat je gaat doen

Het thema van The Passion dit jaar is #ikbenervoorjou. We hebben gezien dat Jezus er voor ons is. Voor wie ben jij er? Er voor iemand zijn is niet perse moeilijk. Soms kan het ook gewoon gaan om even iets delen met de ander. Loop rond door je huis, misschien zie je iets dat je kunt weggeven of delen of waarvan je iets kunt maken voor iemand anders. Bedenk wat jij kunt delen met of geven aan een ander van iets dat je al hebt.

Je hebt 5 minuten de tijd om een plan te maken. Laat aan elkaar zien of deel met elkaar wat je deze week aan iemand gaat geven of met iemand gaat delen. 

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien heb je nog een kaartje liggen dat je in de bus kunt doen bij iemand, misschien hou je van bakken en kun je iets lekkers bij iemand brengen. Je kunt ook iets van je tijd aan iemand geven, ruim bijvoorbeeld de vaatwasser uit voor je ouders. 

Afsluiting

Sluit af met een gebed, een lied, of praat kort met elkaar na.