Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kerstviering op een USB-stick voor zeevarenden

Om het leven van zeevarenden tijdens de kerstdagen iets draaglijker te maken, verspreidt de Nederlandse Zeevarendencentrale USB-sticks met daarop een kerstviering. Dat levert een bijdrage aan hun welbevinden, weet koopvaardijpastor Leon Rasser.

Heimwee bij zeevarenden

Voor zeevarenden is de wereld door corona een stuk kleiner geworden. Ze mogen niet van boord, even de zinnen verzetten tijdens een bezoek aan een zeemanshuis bijvoorbeeld zit er nog steeds niet in. En doordat aflossing niet altijd op tijd plaats kan vinden, verblijven velen van hen soms langer aan boord dan de gemiddeld 9 maanden die ervoor staan. Veel zeevarenden hebben dan ook last van heimwee, zeker tijdens de kerstdagen. 

Zeevarenden en God

Koopvaardijpastor Leon Rasser weet dat er onder zeevarenden een sterk godsgeloof is. Maar door de huidige omstandigheden raken ze steeds vaker in een geloofscrisis, ziet hij. “Het is een zwaar leven, en het einde is nog niet in zicht. Waar is de God die meeging de woestijn in? Erover praten met een pastor is ook al ingewikkelder geworden. Waar we vroeger altijd in de kantine aan boord konden praten, moet dat nu vaak aan dek. Als ik al aan boord kom, soms kom ik niet verder dan de loopplank.”

Kerstviering op USB-stick

Om de zeevarenden een hart onder de riem te steken, heeft de Nederlandse Zeevarendencentrale honderden kerstpakketten gemaakt, voor alle Nederlandse schepen wereldwijd. Een van de onderdelen is een USB-stick met een interkerkelijke kerstviering. 

Zeelieden hechten erg aan het vieren van Kerst aan boord, vertelt Rasser. “Een kerstdiner, een warm woord, samen de balans opmaken, samen zingen.” De kok verzorgt het diner wel, voor de rest zorgt de USB-stick met een opgenomen kerkdienst in het Engels, door verschillende voorgangers, en kerstgroeten uit een aantal zeemanshuizen. De dienst werd dit jaar opgenomen in de Sint Nicolaaskerk in Monnickendam. 

Bijdrage aan welbevinden

De dienst gaat in op de situatie van de zeelieden, steekt hen een hart onder de riem. Ze voelen zich daardoor gezien en serieus genomen. ”De dienst levert echt een bijdrage aan het welbevinden van de zeelieden”, zegt Rasser. “Vorig jaar, het eerste jaar van corona, werd de USB-stick met kerstdienst ook verspreid. Daar kwamen zo veel warme reacties op dat de oplage flink verhoogd is.”

De World Council of Mission heeft via Kerk in Actie bijgedragen om dit financieel mogelijk te maken. De USB-sticks worden ook uitgedeeld in alle Nederlandse havens, en in een aantal Belgische en Duitse havens. Amerika en Canada doen ook mee. “Hopelijk willen volgend jaar nog meer landen de kerstviering op USB-stick verspreiden.” 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)