Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Startzondag 'Van U is de toekomst' - Ideeën uit het land

Drie gemeenten die ieder op hun eigen manier aan de slag gaan met het jaarthema 'Van U is de toekomst': scherven die leiden tot een mozaïek en een gebedsmuur in Woensdrecht; brieven aan de volgende generaties in Sleeuwijk en een fotowedstrijd in Huizen.

Protestantse Gemeente Woensdrecht - uit scherven kan iets moois komen

Wim van Geest van de activiteitencommissie: “Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ bruist van optimisme, maar we kunnen het afgelopen jaar toch niet zomaar vergeten. Daarom willen we onze startzondag beginnen met een heleboel gebroken kopjes, borden etc. De scherven van een bizar jaar. Het serviesgoed zal heldere kleuren hebben. 

Er wordt nog gedacht of we gemeenteleden voorafgaand aan de dienst deze scherven zullen laten maken. Het kan een opluchting zijn om je frustraties zo van je af te gooien!
Tijdens de dienst zal het "onze vader" de aandacht krijgen. En daarbij ook het jaarthema, uitgaande van alle scherven op de liturgische tafel.

Na de dienst gaan we met de scherven op houten borden mozaieken maken met de scherven met achterliggende gedachte: uit scherven kan iets moois komen. 

In de verwerking van de kindernevendienst in aanloop naar de startzondag gaan we in de kerk een muurtje bouwen. Oude stenen stapelen met kieren er tussen. Gemeenteleden kunnen daar gebedsbriefjes in doen (zoals de Klaagmuur). Op nieuwe kalkzandsteen kunnen de kinderen met verf iets schilderen. Oud en nieuw in één muur.”

Ontmoetingskerk Sleeuwijk - schrijf een brief aan de toekomstige generatie

In Sleeuwijk gaan ze het hele jaar met het thema ‘Van U is de toekomst’ aan de slag. Ze beginnen met volgende vraag aan gemeenteleden: “U kunt meedoen door materiaal voor die dienst aan te dragen. Dat materiaal willen we het hele seizoen gebruiken als bouwstenen voor een goede toekomst voor wie na ons leven.  

Schrijf een brief van maximaal 1 velletje A-4 aan een kind dat in de nabije toekomst geboren wordt. Schrijf in die brief hoe u/jij de toekomst ziet voor het leven van dit kind. Ziet u donkere wolken, of juist veel licht, of nog iets anders? Vertel vervolgens wat u/jij vanaf nu gaat doen of nalaten, zodat er toekomst zal zijn voor dat kind. Sluit af met 1 zin waarbij het kind een wens vanuit uw/jouw geloof meekrijgt.

De brief mag een vrije vorm hebben waarbij een zelfgeschreven gedicht ook welkom is. We dagen u/jou uit tot creativiteit. Op startzondag zullen we fragmenten van al dat ingezonden materiaal gebruiken in de dienst.“

Protestantse Gemeente Huizen - jaarlijkse fotowedstrijd

De wedstrijd wordt op de site als volgt aangekondigd: “Inmiddels is de fotowedstrijd in onze Protestantse Gemeente Huizen een traditie in de zomer. Sinds een paar jaar sluiten we voor het thema aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk en dat is voor dit seizoen ‘Van U is de toekomst’. 

Niet een makkelijk thema om te verbeelden. Je moet er wel over nadenken. Want als je denkt aan de toekomst roept dat in deze onzekere coronatijd vraagtekens op. Hoe ziet ons leven er volgend jaar uit?  Hebben we dan nog steeds met Corona te maken? Waar loopt dit allemaal op uit? En onze kerk? Bestaat die nog wel over 10 jaar? Ons veranderingsproces als PGH staat ook onder het kopje Toekomst! Kortom; hoe ziet onze toekomst eruit?”

De eerste foto’s zijn al binnen, zie https://www.protestantshuizen.nl/fotowedstrijd-2021/  

Oproep

Gaat uw gemeente ook met ‘Van U is de toekomst’ aan de slag? Laat het ons weten via tips@protestantsekerk.nl. Wellicht voegen we uw initiatief ook toe aan dit overzicht.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)