Missionair werk
Wat is missionair?Kerken of mensen zijn missionair als ze door Jezus Christus in beweging worden gebracht om liefdevol betrokken te zijn op mensen en situaties in hun omgeving. Het is een liefdevolle betrokkenheid die zichtbaar wordt in hoe ze met mensen omgaan, wat ze doen en wat ze zeggen.
Jezus Christus inspireert tot een liefdevolle betrokkenheid op anderen. Een missionaire gemeente (kerk) zal dus niet alleen de belangen van haar eigen leden op het oog hebben, maar ook die van de mensen in haar omgeving. Vanuit een vertrouwen op de vernieuwing die God brengt wil zij liefde tonen, ook als mensen in de omgeving echt anders zijn, bijvoorbeeld qua cultuur, religie of overtuigingen. Deze liefdevolle betrokkenheid is niet automatisch in ons aanwezig, maar kan in ons groeien onder invloed van het goede nieuws over Jezus en de invloed van Zijn Geest.
Deze betrokkenheid wordt zichtbaar in hoe we met mensen omgaan. We luisteren naar anderen en leren van hen, we zijn gastvrij en openen ons hart. We zetten ons in - ieder met zijn of haar eigen gave - voor hen die het moeilijk hebben en ten bate van een wereld vol rechtvaardigheid en shalom. We bidden ‘Uw koninkrijk kome’ en vertrouwen dat God al aan het werk is om moeilijke situaties te veranderen. Als de mogelijkheden zich voordoen spreken we op een respectvolle manier over Jezus Christus en de liefdevolle God die hij openbaart, zodat mensen zelf het geheim van het goede leven kunnen ontdekken.
Missionair zijn kan op allerlei manieren. Het starten van een pioniersplek is één manier. De synode van de Protestantse Kerk besloot in 2012 om ruimte te geven aan nieuwe vormen van kerkzijn. In de praktijk zijn nu ruim honderd initiatieven ontstaan.
Een pioniersplek is een nieuwe vorm van kerkzijn, voor mensen die niet naar een kerk gaan. Daarbij worden drie uitgangspunten gehanteerd:
- Afstemming op de context (door te luisteren naar wat er speelt)
- Werken vanuit gedeeld geloof (om te beginnen binnen het pioniersteam)
- Duurzame gemeenschapsvorming (gericht op de langere termijn)
Pioniersplekken kunnen allerlei vormen hebben. In een café verhalen uit de Bijbel bespreken; een kledingruilwinkel; ouders die samen met hun kinderen zingen en knutselen; een klooster nieuwe stijl; een netwerk van jongeren. Het kan allemaal! Tegelijk hebben al die pioniersplekken eenzelfde verlangen: een netwerk of gemeenschap vormen waar mensen kunnen ontdekken dat God liefde is en nabij wil zijn. Zonder het mensen op te dringen gunnen wij het hen de waarde van het christelijk geloof te ontdekken.
In veel gemeenten leeft deze vraag. Voordat u direct aan de slag gaat met het organiseren van activiteiten, is het goed te starten met bezinning op een aantal kernvragen. Hieronder vindt u een aantal vragen die u helpen in het bezinningsproces. Bespreek ze bijvoorbeeld in uw kerkenraad of een missionair team.
- Wat verstaan we onder missionair; hoe zouden we het woord, onze missie willen omschrijven?
- Hoe laten we ons inspireren door de wegen die de Geest ons wijst? Hoe zijn we op zoek naar wat God van ons vraagt in onze situatie?
- Welke relaties hebben we met mensen om ons heen? Wat inspireert hen en wat zijn hun noden?
- Wat doen we al? Hoe zijn we al van betekenis voor onze omgeving?
- Hoe ziet onze context eruit? Wat gebeurt er in onze stad, wijk, dorp?
- Wat doen andere kerken, andere organisaties? Is samenwerking mogelijk? Kunnen we ergens aanhaken?
- Wat is onze unieke rol?
Wanneer u deze vragen bespreekt krijgt u vanzelf bouwstenen in handen voor het vormen van een missie en een visie op missionair werk. Daarin kunt u verwoorden waarom u missionair wilt zijn en wat u graag wilt betekenen voor mensen en met hen wilt delen. Ook kunt u daarin opnemen op welke doelgroep u zich wilt gaan richten en met wie u samen wilt werken.
De verleiding is groot om dit vervolgens meteen om te gaan zetten in concrete activiteiten. Maar we we willen u uitdagen om eerst te gaan luisteren. Luisteren naar mensen in uw omgeving, naar hoe zij in het leven staan en welke vragen en verlangens ze hebben. En luisteren naar signalen van de Geest van God, en naar uw eigen gemeente. De vruchten van het luisteren kunnen u vervolgens helpen bij het bijstellen van uw visie en het ontwikkelen van concrete activiteiten.
Missionair-zijn kan op vele manieren. Wij maken een onderscheid naar drie vormen van missionair werk, namelijk: verwelkomen, opzoeken en uitzenden. Alle drie zijn het waardevolle manieren van missionair-zijn, de ene vorm is niet beter dan de andere. Het is wel goed om u bewust te zijn waarvoor u kiest. Is uw doel dat mensen onderdeel gaan uitmaken van de bestaande gemeente (‘verwelkomen’ en ‘opzoeken’) of hoopt u dat er een nieuwe gemeenschap gaat ontstaan (‘uitzenden’ ofwel ‘pionieren’) met deze mensen?
Verwelkomen
Bij verwelkomen nodigt een gemeente mensen uit om naar bestaande activiteiten van de gemeente te komen. Wanneer er nieuwe mensen komen, geef je deze mensen een gastvrij en warm welkom. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een gastvrouw of gastheer hebt die voor of na een dienst nieuwe mensen aanspreekt. Of je past je taalgebruik in je activiteiten zodanig aan, dat ook mensen zonder kerkelijke achtergrond kunnen begrijpen wat er gecommuniceerd wordt. Of je organiseert speciale diensten voor gasten, jongeren of kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een kerkproeverij of top-2000 kerkdienst. Op deze en andere manieren probeer je gastvrij te zijn naar nieuwkomers, zodat ze zich gezien, begrepen en welkom voelen. Mensen die via deze weg met het Christelijk geloof kennis maken, kunnen voor verdieping aansluiten bij bestaande activiteiten in de gemeente.
Opzoeken
Bij opzoeken bouwt een gemeente via gerichte, nieuwe activiteiten contacten op met mensen die eerder niet in de kerk kwamen. Het zijn activiteiten die zich dus op het snijvlak bevinden van de kerk en de samenleving. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Alpha-cursus. Of dat je als gemeente meedoet aan burendag en contact maakt met de wijk waarin de kerk staat. Als er mensen zijn die meer willen weten over het christelijk geloof, kunnen ze daarna aansluiten bij bestaande activiteiten van de gemeente.
Uitzenden
Bij uitzenden geeft een gemeente een groepje mensen ruimte en steun om een nieuwe geloofsgemeenschap te vormen, naast de bestaande kerk. Niet in plaats van de bestaande kerk, maar als aanvulling op de reguliere kerkdiensten. Mensen die bij de nieuwe geloofsgemeenschap betrokken raken, worden dan (meestal) niet verwezen naar de bestaande gemeente. Er ontstaan nieuwe activiteiten, passend bij deze mensen en hun behoeften. Dat kan bijvoorbeeld uitmonden in bijeenkomsten in een schoolgebouw, een cafe, of bij mensen thuis. Er ontstaat zo een nieuwe gemeenschap, met vormen en taal die passen bij deze mensen. Zo’n nieuwe geloofsgemeenschap kan vorm en steun krijgen als een pioniersplek.
Een kerkdienst op zondagochtend, hoe goed dat ook is, past daardoor niet bij iedereen. Door te pionieren ontstaan er nu meer vormen van kerk-zijn. Nieuwe vormen, waardoor mensen op hun eigen manier meer kunnen ontdekken van het Christelijk geloof.
Bij pionieren vragen we van mensen niet om zich aan te passen aan onze kerkelijke gewoonten, maar gaan we naast mensen staan en passen wij ons aan. Om vervolgens samen te ontdekken hoe het Evangelie van betekenis kan zijn in onze levens. We hopen en bidden dat zo meer mensen ontdekken wat de waarde is van het Christelijk geloof.
Bij pionieren gaat het niet om zomaar een leuke activiteit organiseren, maar om het zoeken (en vinden) van een nieuwe vorm van kerk-zijn. Zo’n nieuwe vorm kan zich in de loop van enkele jaren ontwikkelen. Schematisch ziet dit er ongeveer als volgt uit:
Ondertussen zijn er zo’n 100 pioniersplekken gestart, dan wel in voorbereiding. Meer weten over pionieren? Lees onderstaande brochure of laat u eens inspireren op een verkendag.
Loopt u al met plannen rond om een pioniersplek te beginnen? Lees dan dit artikel:
Het lijkt zo vanzelfsprekend. In een pioniersplek van de Protestantse Kerk voel je je veilig. Aanwezigen behandelen elkaar met respect. Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen gebruik van hun machtspositie ten koste van anderen. Kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen.
Helaas gaat dat niet altijd en overal op. Ongewenste intimiteiten en situaties van misbruik kunnen ook in pioniersplekken voorkomen. Creëer een veilige pioniersplek. Op de themapagina 'Veilige gemeente' is goede informatie over dit onderwerp te vinden.
Op de website voor pioniersplekken staat ook een blog met de meest essentiële informatie.