Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Aan de slag met het nieuwe seizoen - 6 tips!

Het nieuwe jeugdwerkseizoen lonkt. Een nog lege agenda, en hopelijk geen coronamaatregelen meer. Denk goed na over het doel van het komende seizoen: wanneer is het geslaagd? Wat wil je de kinderen of jongeren meegeven? Welke thema’s zijn belangrijk?

Tip 1: Jaarthema 

Aan de hand van thema’s die actueel zijn in de kerk, maatschappij of de leefwereld van de kinderen of jongeren uit je gemeente, kun je een jaarthema kiezen. Bepaal nu al welk thema het volgende seizoen centraal staat en inventariseer vast of er genoeg materiaal over te vinden is en of je zelf ideeën voor werkvormen hebt. Extra tip: bepaal het thema samen met de jongeren! 

Tip 2: Elke keer een ander onderwerp

Ben je geen planner of ga je graag in op de actualiteit? Dan zou je voorafgaand aan elke bijeenkomst kunnen kijken waar het over kan gaan en welke leuke, interessante en bruikbare materialen je hiervoor kunt vinden. Je kunt ook met de kinderen of jongeren bespreken waarover ze het de volgende keer willen hebben. Let op: dit kost je wel elke keer voorbereidingstijd!

Tip 3: Thema Protestantse Kerk

 ‘Van U is de toekomst’ luidt het jaarthema van de Protestantse Kerk voor 2021-2022. Aan de hand hiervan kun je het jeugdwerkseizoen invullen. Op de website vind je meer informatie en materiaal over het thema. 

Tip 4: Zelf aan de slag

Je kunt de jongeren ook zelf hun jaarprogramma laten samenstellen. Vul de data in wanneer jullie als groep bij elkaar komen en plan eventuele feestdagen ook alvast in. Vraag of de jongeren zelf of in groepjes een bijeenkomst willen verzorgen en laat hen zelf bepalen over welk onderwerp ze het willen hebben. 
Als jullie een jaarthema hebben, kunnen jongeren onderwerpen zoeken die bij dit thema passen. Zorg wel dat je beschikbaar bent om te helpen of vragen te beantwoorden als dat nodig is.

Tip 5: Bestaande methodes 

In de catechesemethodes van Jong Protestant, zoals Overhoop (12-16 jaar), zitten allerlei leuke werkvormen. Het programma Denkstof bestaat uit inspirerende video’s van EO BEAM over geloofsvragen, met een bijpassend programma van Jong Protestant. Andere organisaties bieden ook methodes aan. 

Tip 6: Pick & mix

Een kant-en-klaar jaarprogramma, is dat iets voor jouw gemeente? Of kies je liever zelf uit welke onderdelen je wilt gebruiken? Het kan allemaal met de flexibele programma’s van de Protestantse Kerk. 
Je kunt het hele programma volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om onderdelen weg te laten of toe te voegen zodat het uiteindelijke programma precies past bij jouw groep en jouw agenda. Elk programma houdt er rekening mee dat kinderen en jongeren op verschillende manieren leren.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)