Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dialoogprogramma Nes Ammim zorgt voor scheuren in de muur van vooroordelen

“Het is niet eenvoudig”, is de rode draad in het gesprek met Ofer Lior. Lior herhaalt deze uitspraak om de paar zinnen, toch straalt de bevlogenheid van hem af. Samen met zijn Palestijnse collega is de Joodse Lior verantwoordelijk voor een deel van het dialoogprogramma van de oecumenische woon- en werkgemeenschap Nes Ammim in Israël.

Lior: “Nes Ammim promoot solidariteit. Niet door de verschillen weg te poetsen, maar door zich af te vragen hoe je Joden en Palestijnen samenbrengt. Maar dan wel zonder de moeilijkheden weg te halen. We kunnen de verschillen en moeilijkheden niet negeren. Die zijn er.“

Met deze insteek richt dit dialoogprogramma van Nes Ammim Pijl naar beneden zich op Israëlische tieners die net van de middelbare school afkomen. In het dagelijks leven ontmoeten deze groepen elkaar niet, maar door de situatie in hun land hebben ze wel een uitgesproken mening over elkaar.

Lior: “Het is voor deze 18-jarigen vaak de eerste keer in hun leven dat ze een echte discussie hebben met iemand van de andere kant. Het is niet eenvoudig. Het gaat er vaak heftig aan toe. De Palestijnse tieners zijn gretig om hun verhaal te vertellen. Zij voelen zich slachtoffer en zien een kans om eindelijk hun stem te laten horen. De Joodse tieners zijn vaak meer afwachtend. Denken wel te weten wat er komen gaat. Hun verbazing zit hem vaak in het feit dat de Palestijnse tieners zo gepassioneerd zijn en zo welbespraakt.” 

Verbinding door gesprek, eten en dansen

In Nes Ammim wordt meerdere keren per jaar zo’n 2-daagse ontmoeting georganiseerd. Per keer zijn er zo’n 100 tieners aanwezig. In kleine gemengde groepen doorlopen ze het programma. Ze gaan niet alleen met elkaar in gesprek, maar eten en dansen ook met elkaar. Vooral tijdens het samen eten en het informele avondprogramma ontstaat de verbinding.

Lior: “We zorgen er voor dat ze vanuit hun persoonlijke ervaring met elkaar spreken. Dan kan de ander invoelend reageren. Dat lukt niet als je politieke standpunten gaat uitwisselen. Juist dat persoonlijke maakt het kwetsbaar en geeft verbinding.” Volgens Lior zorgt de persoonlijke ontmoeting van dit dialoogprogramma voor ‘scheuren in de muur van vooroordelen’. “Ze gaan verward naar huis en dat is goed.” 

Lior is zich ervan bewust dat dit dialoogprogramma van Nes Ammim geen duizenden mensen bereikt. Ze bereiken hier ‘maar’ tientallen tieners per jaar mee. Lior: “Het is niet eenvoudig, maar dit zijn de mogelijkheden die we hebben. Gewoon kleine groepen elkaar twee dagen laten ontmoeten en zorgen dat ze anders naar huis gaan dan dat ze kwamen. We hopen dat dat doorwerkt in de rest van hun leven.”

Op een fatsoenlijke manier samenleven

Volgens Lior is het belangrijk dat Kerk in Actie dit werk blijft steunen. “Realiteit is dat Joden en Palestijnen in dit stuk land blijven wonen. Ik zeg bewust niet eens Israël. We moeten een manier vinden waarop we op een fatsoenlijke manier kunnen samenleven. Nogmaals het is niet eenvoudig, maar dit is wel een manier om mensen samen te brengen en na te laten denken over dit vraagstuk.”

De bevlogenheid van Lior geeft de indruk dat hij een hoopvol mens is. Dat is hij niet. “Ik verlies iedere dag hoop. Maar ik ken Joden. Ik ken Palestijnen. Het zijn beide goede mensen. Ik heb dus de beslissing genomen dat ik geloof dat de situatie kan veranderen. Ook al verlies ik dagelijks hoop, ik probeer daar niet naar te handelen. Je beslissing heeft kracht. Ik zie dat de jongeren graag contact willen. Ze verlangen er zelfs naar. Dat voedt mijn hoop.”

Het is mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op deze christelijke kibboets in Israël. Voor meer informatie zie https://www.nesammim-werving.nl.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project