Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kerst: hemels licht in een aardedonkere nacht

Het is nacht. Slecht het schamele licht van een houtvuur doorbreekt het aardedonker. Deze rauwe werkelijkheid is het decor van de kerstnacht.

De kerstnacht heeft niets romantisch. Integendeel. Kerst begint in het donker van de nacht, in de harde werkelijkheid van onze wereld. Lukas heeft het over een machtspoliticus pur sang: keizer Augustus, een dictator die zich als god laat vereren, over Jozef en Maria die ver van huis hun eerste kindje krijgen terwijl er nergens een fatsoenlijk bed voor hen is, en over herders, een geminachte beroepsgroep, die nachtdienst hebben. 

Uitgerekend in deze wereld begint Kerst. De goddelijke Augustus heeft het nakijken. Maria baart haar kind. De nachtploeg van de herders wordt door een helder licht beschenen. De glans en glorie van God zet de herders in het volle licht.

Dit is niet toevallig. Eeuwen eerder zei de profeet Jesaja het al: ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die wonen in het donker wonen worden beschenen door een helder licht’ (Jes. 9:1). Kerst begint in het donker van de nacht. In het donker van onze wereld, van onze levens. Van mensen die de speelbal zijn van een grillige politiek, die nergens welkom zijn, die niet geteld worden, die uitgeblust zijn, falen, mislukken … 

Hemels licht

In deze wereld komt God. Niet als ‘de verhevene’, à la keizer Augustus, maar als redder. Als kwetsbaar kind van een moeder die nergens welkom is. Als licht der wereld dat weggezette herders in het volle licht zet en hun leven glans geeft. 

Kerst begint in de nacht en overwint de duisternis. Dat is de goede boodschap van Kerst! God blijft niet verheven en ver weg, maar komt in onze harde, donkere werkelijkheid met zijn hemelse licht, zichtbaar in het kind in de voerbak. 

Kerst begint in de nacht en overwint de duisternis, ook al lijkt de duisternis in onze wereld vaak sterker dan het licht. Johannes, een van de evangelisten, verzekert ons: de duisternis heeft het licht niet in haar macht gekregen. Toen niet, nooit niet!

Amen. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)