Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kliederkerk: een frisse blik op kerk-zijn

Een gezellige kinderclub? Kliederkerk is veel meer dan dat, zegt projectleider Nelleke Plomp. “Kliederkerk levert de hele gemeente nieuwe energie op. Niet alleen bereik je veel nieuwe mensen, je gaat ook op een andere manier naar je geloofsgemeenschap kijken.”

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Kliederkerk, gebaseerd op het Engelse Messy Church, van start ging. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 150 lokale kliederkerken, en dat aantal neemt maandelijks toe. “Het concept ‘kliederkerk’ bestaat uit drie delen”, licht Plomp toe. “Samen ontdekken, samen vieren en samen eten. Bijbelverhalen staan centraal: jong en oud gaan op een creatieve manier aan de slag om meer over die verhalen te ontdekken.” De kliederkerken in het land worden op verschillende manieren vormgegeven. “Sommige gemeenten organiseren een paar keer per jaar een kliederkerk als activiteit voor gezinnen van binnen en buiten de kerk. Maar er zijn ook pioniersplekken waar rondom een kliederkerk een volledig nieuwe geloofsgemeenschap is ontstaan.”

Jonge gezinnen

Uit recent onderzoek blijkt dat Kliederkerk vooral jonge gezinnen trekt, een doelgroep die bestaande gemeenten vaak lastig kunnen bereiken. Bovendien bezoekt meer dan de helft van de deelnemers geen andere kerkelijke activiteiten; een derde is zelfs niet gelovig. Dat laat de kracht van Kliederkerk zien, aldus Plomp. “Steeds meer jonge ouders zeggen: ik geloof zelf niet, maar ik wil mijn kinderen wel graag wat bijbelverhalen meegeven, die vind ik waardevol. Blijkbaar is Kliederkerk zo open en gastvrij dat ze zich welkom voelen.” Ook als jonge ouders wél geloven, is het niet vanzelfsprekend dat ze elke zondag in de kerk zitten, ziet Plomp. “Veel gezinnen zijn druk. Als ouders dan iets met kerk of geloof willen doen, doen ze dat liever als gezin dan dat ze hun kinderen naar crèche of kindernevendienst sturen. Kliederkerk past daarbij.”

Anders kijken

Naast het bereiken van nieuwe doelgroepen, zorgt Kliederkerk ook voor een frisse blik op kerk-zijn, zegt Plomp. “In onze kerkdiensten zijn we vaak erg gericht op taal, maar bij Kliederkerk wordt ook creativiteit ingezet om meer over God te ontdekken. Door creatieve vormen komen verhalen en geloofsthema’s soms opeens op een heel andere manier binnen.” Ze geeft een voorbeeld. “Aan het einde van een kliederkerkviering wordt vaak samen een zegenlied gezongen. Dan gaan de kinderen onder een parachutedoek staan en geven hun ouders hen een zegen mee. Een prachtig beeld: de eeuwenoude zegen uit de Bijbel wordt op een heel nieuwe manier meegegeven. Door Kliederkerk ga je op een andere manier naar bestaande rituelen en kerkvormen kijken.”

Ondersteuning voor kliederkerken

Nu het aantal kliederkerken in Nederland hard groeit, wil de dienstenorganisatie dat graag ondersteunen. Plomp: “We willen graag dat kliederkerken vitale geloofsgemeenschappen worden en blijven - als nieuwe kerkplek of als onderdeel van een groter geheel. Die potentie is er, maar het vraagt wel goede ondersteuning en begeleiding.” Mensen die zich aanmelden met een nieuwe kliederkerk, worden daarom vanaf de start begeleid. Daarnaast komen meer kant-en-klare programma’s en toerustingsmateriaal beschikbaar. “Gemeenten die zich in Kliederkerk willen verdiepen, kunnen een handleiding downloaden. Bezig gaan met Kliederkerk stelt namelijk serieuze vragen over de manier waarop je kerk wilt zijn. Durf je je te laten verrassen door kinderen, door mensen van buiten de kerk? En durf je te geloven in de kracht van bijbelverhalen, ook als het spannende of moeilijke verhalen zijn?”

Zie ook de themapagina van kliederkerk:

Foto: Jerry Immers

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)