Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ouder worden in Gaza

In Gaza, qua oppervlakte twee keer zo groot als het eiland Texel, wonen 2 miljoen mensen. Het is daarmee het meest dichtbevolkte stuk land in het Midden-Oosten. Het leven in Gaza is moeilijk. 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp en 60 procent leeft onder de armoedegrens. Het ontbreekt de mensen aan schoon drinkwater, elektriciteit en goede gezondheidszorg. Regelmatig lopen de spanningen hoog op, met name onder jongeren die een groot deel van de bevolking uitmaken.

Thuiszorg 

Gaza kent echter ook een grote groep ouderen. Zij zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak uitgebreide medische hulp nodig hebben. Daar ontbreekt het nu juist aan in Gaza. Gelukkig zijn er lokale organisaties, zoals de Union of Health Care Committees (UHCC), die naar deze ouderen omzien. Artsen en verpleegkundigen bezoeken regelmatig de ouderen thuis en bekijken welke medische zorg nodig is. Zij zorgen voor medicijnen en laboratoriumtesten, maar ook voor hulpmiddelen als rollators en incontinentiemateriaal. Op deze manier worden ieder jaar zo’n 150 ouderen geholpen.

Eén van hen is Ni’ma Al Aqra, een vrouw van 74 jaar. Ze woont in een vluchtelingenkamp aan de Middellandse Zee. Het kamp wordt dan ook Beach Camp genoemd. Ze heeft geen contact meer met haar broers die allemaal uit Gaza zijn vertrokken. In de winter van 2018 zagen medewerkers van UHCC Ni’ma op straat zitten. Ze vroeg op dat moment aan een aantal kinderen of zij brood voor haar konden kopen. Ni’ma werd direct aangemeld voor het thuiszorgproject en ze was ontzettend blij: “Ik had nooit verwacht dat iemand mij thuis zou komen opzoeken om me te helpen. Ik ben altijd eenzaam geweest.” Ze krijgt nu maandelijks haar medicijnen en haar gezondheid is enorm verbeterd. Ook ontving ze een rollator waardoor ze nu een stuk mobieler is. 

Corona

Ook het coronavirus is aan Gaza niet voorbijgegaan. De eerste besmettingen werden in maart geconstateerd, maar een uitbraak werd voorkomen. Nu echter het aantal besmettingen in het Midden-Oosten fors toeneemt, maken de inwoners zich grote zorgen. De gezondheidszorg in Gaza is uiterst beperkt en mensen leven dicht op elkaar. In april werd er door Kerk in Actie extra geld beschikbaar gesteld voor hygiënepakketten voor de ouderen van het UHCC-project. In zo’n hygiënepakket zitten o.a. mondkapjes, handgel, zeep en handschoenen.

Daarnaast waren artsen van UHCC betrokken bij de opname van radiospotjes om de bevolking te informeren over het coronavirus en uit te leggen wat men kan doen om besmetting te voorkomen. Deze radiospotjes zijn uitermate geschikt om kwetsbare doelgroepen te bereiken (ouderen, laaggeletterden, mensen zonder elektriciteit thuis), die anders verstoken zouden zijn van deze belangrijke informatie. De spotjes waren drie keer per dag op de radio te horen.

Het thuiszorgproject voor ouderen in Gaza wordt mogelijk gemaakt door de Lutherse Diaconie van Amsterdam.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)