Netwerkdagen voor (diaconale) proefplekken
Deze netwerkdagen vinden twee keer per jaar plaats en zijn bedoeld om lokale pioniersteams te inspireren. Deze teams kunnen op allerlei type proefplekken werkzaam zijn, denk aan pioniersplekken, diaconale presentieplekken en kliederkerken. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze bouwen aan een community met mensen die niet kerkelijk betrokken zijn.
Elke netwerkdag staan er twee thema’s centraal (van de 12). De dag bestaat uit een plenair programma en een aantal rondes met keuzeonderdelen. De onderdelen gaan allemaal over dezelfde thema’s, maar hebben een andere invulling. Ze zijn gericht op kennisoverdracht, inspiratie, ontmoeting of het delen van praktijkverhalen. Tijdens de inloop, de lunch en de borrel is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Er komen gemiddeld zo'n 150 mensen naar een netwerkdag.
Het aanbod van de netwerkdag wordt vormgegeven met de samenwerkingspartners van de Protestantse Kerk. Denk hierbij aan de IZB, Intercultural Church Plants, Stichting Geloofsinburgering, Evangelie en Moslims, Op Goed Gerucht, Protestantse Kerk Amsterdam en Den Haag, het Leger des Heils, de Christelijk Gereformeerde Kerk etc. De partners bereiden workshops voor over de thema’s van de dag die voor hun achterban (en breder) relevant zijn. Je kunt dus op de dag workshops bezoeken van jouw favoriete organisaties.
Mocht de hele beweging van proefplekken nieuw voor je zijn, dan is er ook speciaal een workshop tijdens de dag die je meeneemt in hoe deze beweging eruit ziet, welke ondersteuning er is en hoe je in contact kunt komen met andere pioniers.
8 maart - netwerkdag Haalbare missie & Contextgevoelige communicatie
Tijdens deze dag worden de volgende workshops aangeboden:
Welkom in de pionierende beweging van proefplekken!
Workshopleider: Peter den Hoedt (senior beleidsmedewerker Protestantse Kerk)
In de afgelopen jaren heeft de leergemeenschap rond pioniersplekken zich ontwikkeld tot een pionierende beweging van proefplekken. De beweging is breder en diverser geworden. Daarvoor is het geheel theologisch, thematisch en methodisch opnieuw doordacht. Er zijn nieuwe leermiddelen ontwikkeld en het eigenaarschap van de beweging wordt nadrukkelijker gedeeld met de deelnemers. Hoe zit de pioniersbeweging tegenwoordig precies in elkaar? Wie heeft daarin welke rol? Wat zijn de kernthema’s en waar moet je bij de online leermodules zijn voor wat? En vooral: wat kun je er als proefplek uit de beweging halen en wat kun je zelf in (de) beweging brengen? Deze oriënterende leersessie gaat in op die vragen.
Biddend je weg zoeken met een stip op de horizon
Workshopleider: Gert-Jan Roest (wetenschappelijk beleidsmedewerker Protestantse Kerk)
Pionieren is in allerlei opzichten balanceren. Ook als het gaat om een haalbare missie. Aan de ene kant probeer je doelgericht en strategisch werk te maken van je missie. Tegelijk is pionieren zoekend en experimenterend je weg gaan. Een duidelijke missie als stip op de horizon is belangrijk. Dat bepaalt je richting. Maar de stappen die je zet in die richting bepaal je al doende. In het geloof dat God door Zijn Geest de weg zal wijzen en zal bijsturen waar dat nodig is. In beleidstaal heet dit ‘kortcyclisch werken’. In theologen taal gaat het hierbij ook om balans tussen 'indicatief en imperatief', de balans tussen eigen initiatief en het reageren op de geest. Deze theoretisch verdiepende leersessie gaat dus over ‘biddend en verwachtend zoeken naar wegen die God wijst’.
Over God spreken in jouw context
Kees van Ekris (IZB en voormalig theoloog des vaderlands)
Binnen onze proefplekken zoeken we naar manieren om God ter sprake te brengen. Hoe spreek je over God op een manier dat het tijdgenoten aanspreekt, inspireert en tegenspreekt? Dat heeft zeker niet alleen met onze boodschap te maken. Maar ook met onze houding en denken over onze tijdgenoten. We denken na over openheid, leren luisteren, willen leren van een ander en datgene laten indalen in je eigen denken en je hart. Hoe kan je benieuwd zijn naar wat de ander vindt en gelooft en ook over God spreken?
Vijf stappen naar missionair leven
Hans Euser netwerkleider Intercultural Church Plants Nederland
Hoe kun je het goede nieuws eenvoudig en effectief doorgeven aan de mensen om jou heen? Ik heb daar een antwoord op gevonden in Lukas 10, waar de meester vijf principes deelt. In deze workshop neem ik je mee naar de praktijk van missionair leven, geïllustreerd vanuit de BLEND community in Rotterdam.
Op een ruimzinnige manier missionair zijn
Jeannet van Doorn voorzitter Op Goed Gerucht en gemeentepredikant te Ermelo
Als ruimzinninge pionier heb je misschien een beetje moeite met het woord ‘missionair’. Maar wat bedoelen we binnen de pioniersbeweging eigenlijk precies met dat woord en hoe kun je op een ruimzinnige manier toch missionair zijn? Tijdens deze workshop ga je daarmee aan de slag. Je wordt uitgedaagd om na te denken over wat er eigenlijk in jullie team wordt geloofd en gehoopt. Om dat onder woorden te brengen. Want wat je geloofd en hoopt heeft gevolgen voor inhoud en houding in het pionierswerk. En we doen dat natuurlijk op een ruime en zinnige manier!
Omgaan met mensen met trauma
Adrienne Blomberg werkzaam bij Stichting Geloofsinburgering
Stel, een deel van je missie is mensen bijstaan die een trauma hebben opgelopen. Vaak geldt dit voor mensen met een migratieachtergrond, maar ook vele anderen kampen met een trauma. Hoe ga je daarmee om? Wat is haalbaar voor medewerkers die meestal niet psychisch geschoold zijn? Tussen preken en praktische hulp is er veel ruimte ook die betekenisvol ingevuld kan worden door aan te sluiten bij de geestelijk nood waarin mensen zich bevinden. Deze workshop gaat over hoe je dat concreet en haalbaar kunt aanpakken. We kijken o.a. met deze bril samen naar het traumaverwerkingsmateriaal van Freedom Focus dat in veel talen beschikbaar is.
Waarom en hoe (eerste stap) mensen met verschillende culturele achtergronden bereiken
Esther van Schie, directeur Stichting Geloofsinburgering
Initiatiefnemers bij een proefplek zijn vaak wit en westers. Hoe sluit je dan aan bij mensen met een migratieachtergrond? Moet je dat willen? Wat zijn de mogelijkheden om een eerste stap te zetten? En waar moet je rekening mee houden? In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van onze Whyer (gesprekstool rondom motivatie), kijken naar 'eerste stap suggesties' en delen we verhalen uit de praktijk.
De kerk en de straat
Jeroen Hoogteijling en Karel Muller. Beiden landelijk kwartiermakers bij het Leger des Heils. Ze geven de workshop samen met een of meerdere collega’s uit het veld.
Ze zijn verward, zitten vaak zonder werk, kampen met schulden, missen soms zelfs een dak om onder te slapen… en hun aantal wordt steeds groter. Deze workshop gaat over hoe je je verbindt met mensen aan de rand van de samenleving. Wat doe je wel? En wat beslist niet? Wat mag je verwachten? Hoe bouw je aan wederzijds vertrouwen? Wat biedt hoop? Hoe breng je geloof ter sprake? Hoe bewaak je je eigen grenzen? Het Leger des Heils bouwt aan zorgzame gemeenschappen waar mensen in de marge een thuis vinden. Omdat ieder mens ertoe doet. Daarvoor zoekt het de samenwerking met andere kerken, organisaties en mensen van goede wil.
Werken met graden van betrokkenheid
Nelleke Rebel - Kruimer (Begeleider bij IZB Impact)
Binnen proefplekken zoeken we naar de vorming van een netwerk en/of (geloofs)gemeenschap. Het kan een uitdaging zijn om in het aangaan van contacten en ontwikkelen van activiteiten om het overzicht te bewaren. Hoe hou je zicht op je oorspronkelijke missie en maak je keuzes in het starten en misschien wel stoppen van activiteiten. In onze begeleiding maken we gebruik van een model met de naam ‘graden van betrokkenheid’. Het kan helpen bij het ontwikkelen en het koers houden binnen jullie missie. Tijdens de workshop krijg je uitleg van het model en leer je hiermee werken.
Communicatie in de context van moslimmedelanders
Cees Rentier – stichting Evangelie & Moslims ism met pionier
Wat zijn do's en don'ts als je communiceert over de missie en activiteiten van je christelijke proefplek in de context van de islam? De verschillende moslimgemeenschappen waarmee je als proefplek te maken kunt hebben of waar je je expliciet op richt hebben een heel andere houding tegenover het christendom en activiteiten van christenen dan seculiere medelanders. Welke manier van communicatie past zowel bij je eigen identiteit als bij de moslims waarmee je te maken hebt? Wat zijn de ervaringen van anderen in het pionierswerk op dit punt?
Is het haalbaar om met moslims iets te delen van het evangelie?
Cees Rentier – stichting Evangelie & Moslims ism met pionier
Veel moslims zijn opgevoed met de gedachte dat de islam in de plaats is gekomen van het afgedwaalde christendom. Is het een haalbare missie om hen uit te nodigen om kennis te maken over het christelijke geloof via jouw pioniersplek? Wat betekent dat voor de activiteiten die je organiseert en de manier waarop je het gesprek voert? De moslimgemeenschap in Nederland bestaat uit heel diverse etnische groepen met ook een verschillende houding tegenover het christelijke geloof en dat geldt misschien ook voor de context van jouw pioniersplek. Hoe houd je daar rekening mee? Moet je een keuze maken voor een bepaalde groep en zo nee, hoe maak je dan de verbinding?
Het christelijke verhaal tussen alle andere verhalen, hoe verhoud je je hiertoe?
ds Peter L.D. Visser, missionair consulent, cgk evangelisatie i.s.m. een pionier uit het land
Verhalen zijn overal om ons heen. Of het nu verhalen zijn van politici, van frisdrankproducenten of verzekeringsmaatschappijen; we krijgen van alle kanten impulsen om mee te gaan in wat ons verteld wordt. Als je die verhalen peilt zit er bijna altijd een levensbeschouwelijke component aan. Verhalen leiden ons om betekenis te geven aan ons leven en aan onze keuzes. Hoe ga je als pionier nu om met verhalen die je om je heen hoort en die vaak ook gewoon in je eigen hart resoneren? Hoe kun je vanuit het evangelie van Christus ingaan op al die uitnodigingen tot geluk, succes, zingeving en een goed leven? In deze workshop 'lezen' we zo'n seculier verhaal en oefenen we met het reageren daarop vanuit het evangelie.
Het communicatielandschap; kanalen, middelen en kansen!
Martijn de Jong, pionierbegeleider bij de IZB, pionier bij Geloven in Spangen en betrokken bij Geloven dichtbij
In deze workshop ga je aan de slag met de communicatie van jouw proefplek. We verkennen het landschap anno 2025 qua soorten communicatie, kanalen, middelen en kansen. Hoe stem je af op jouw doelgroep? Welke sfeer ademt jouw website? Wat zet je wel en niet op social media? Moet je iets met TikTok? Ook krijg je concrete tips voor het maken/verbeteren van jouw website, de drie belangrijkste tips voor flyers en posters en heb je na afloop een mini-communicatieplan om mee te nemen naar huis.
Aanmelden voor deze netwerkdag
Volgende netwerkdag
- 4 oktober 2025: Luisteren & Liefhebben en Dienen