Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Lootjes trekken om met elkaar te eten!

Pijl naar links Ideeën

Eten is iets wat we dagelijks doen. We investeren er ook meer of minder, tijd en geld in. Eten is essentieel, hip, altijd actueel en heeft positieve en negatieve kanten. Als je eens oplet is eten overal. Ook de Bijbel staat vol met verhalen over eten. Denk aan voedselvoorschriften en feesten. Jezus ging vaak met mensen aan tafel en dat zorgde voor verbinding, herstel, en nieuw leven. Niet voor niets vieren we nog steeds de maaltijd met elkaar, daar riep Jezus ons toe op.

Aangezien eten zo’n groot deel van ons leven is, ontstond in Het Baken het maandthema ‘eetsmakelijk’, met als vraag: geloven en eten, wat heeft dat met elkaar te maken? Verschillende invalshoeken kwamen langs: de oneerlijke verdeling in de wereld, keuzes maken voor eerlijke producten, voedseltrends, gastvrijheid, de maaltijd van Jezus vieren. Het lag voor de hand om iets te doen met echt ‘samen eten’. Tegelijk moest het ook weer niet te ingewikkeld worden. We kennen lootjes trekken natuurlijk van Sinterklaas. Waarom zouden we dat niet in de samenkomst kunnen doen? Lootjes trekken om met elkaar te eten! Het werd een succes. Mensen werden enthousiast, het was haalbaar, te doen op een moment dat het je zelf uitkwam. En het belangrijkste: we groeiden als gemeenschap, er ontstonden nieuwe verbindingen tussen mensen die anders niet zomaar ontstaan waren!

Met elkaar eten, de tijd hebben voor elkaar is heel waardevol en tegelijk schaars in ons leven waarin we vooral druk zijn. Eten, geloven en gemeenschap zijn heeft veel met elkaar te maken!

Opzet

Organiseer een dienst rondom het thema voedsel en maak de verbinding tussen geloven, eten en gemeenschap zijn. Kies een moment in de dienst, bijv. het kindermoment, de collecte of de afsluiting van de (interactieve) preek, om lootjes te trekken.

Lootjes trekken – hoe gaat het in z’n werk?

Laat briefjes rondgaan of leg ze alvast onder of op de stoelen. Op deze briefjes kunnen mensen hun naam, met telefoonnummer en/of e-mailadres opschrijven. Verzamel de briefjes in mandjes of de collectezakken. Laat de mandjes opnieuw rondgaan, zodat mensen een briefje kunnen trekken.
Later bij de koffie of gedurende de week neem je contact op met degene die je getrokken hebt, en die nodig je uit om te komen eten. Je wordt zelf ook uitgenodigd door diegene die jou heeft getrokken. Dus je bent een keer gastheer of gastvrouw en een keer gast.

Tips 

  • Maak van tevoren briefjes waarop mensen hun naam, adres/telefoonnummer kunnen invullen, zorg voor genoeg pennen.
  • Maak het laagdrempelig om mee te doen en geef wat ideeën mee:
  • Benoem dat mensen geen topkoks hoeven te zijn om mee te doen, het gaat om de ontmoeting.
  • Natuurlijk mag uitgebreid koken wel! Veel mensen genieten van koken voor een ander.

Bij gezinnen met jonge kinderen is pannenkoeken eten als lunch ook praktisch.

Liturgische suggesties

  • Bijbelteksten: Lucas 5:27-32, Matteüs 15:15-20.
  • Liederen voor in de dienst: Hoelang nog Heer - schrijvers voor gerechtigheid, Psalmen voor nu 34: stralen van geluk, Breng ons samen en Aan Tafel – Sela.