Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Op reis met de wijzen | In de boeken

Pijl naar links Ideeën

Bijbeltekst
“Herodes liet alle priesters en wetsleraren bij elkaar komen. Hij vroeg aan hen: ‘Waar zal de messias geboren worden?’  Ze zeiden: ‘In Betlehem in Judea, want dat wordt al verteld in de heilige boeken. Daar staat: Luister, Betlehem in Judea, jij hoort bij de belangrijkste steden van het land. Want uit Betlehem komt de leider van Israël. Hij zal zorgen voor het volk van God, zoals een herder voor zijn schapen zorgt.’”
Matteüs 2:4-6

Nodig

  • Papieren 
  • Eventueel een schaar om sterren te knippen
  • Stift 
  • Boeken (grote, dikke, oude boeken etc.) en/of andere verstopplekken.

Toelichting
Koning Herodes laat zijn raadgevers komen. Wat staat er volgens hen in de boeken van de profeten over deze nieuwe koning? 

Uitleg activiteit
Lees samen het begin van de Bijbeltekst:
“Herodes liet alle priesters en wetsleraren bij elkaar komen. Hij vroeg aan hen: ‘Waar zal de messias geboren worden?’  Ze zeiden: ‘In Betlehem in Judea, want dat wordt al verteld in de heilige boeken. Daar staat: …”

De rest van de tekst moet door de deelnemers gevonden en aangevuld worden.

VOORBEREIDING
Schrijf alle woorden van deze tekst op aparte papieren: “Luister, Betlehem in Judea, jij hoort bij de belangrijkste steden van het land. Want uit Betlehem komt de leider van Israël. Hij zal zorgen voor het volk van God, zoals een herder voor zijn schapen zorgt.’”
Eventueel maak je de papieren in stervorm. Verstop de papieren in boeken, bijvoorbeeld in oude dikke boeken, boeken over sterrenkunde, een Bijbel, kerstboekjes. Of verstop de woorden op andere plekken in de ruimte. (Noteer voor jezelf waar je ze verstopt zodat ze allemaal terug te vinden zijn en je zonodig hints kunt geven.)

ACTIVITEIT:
Vertel de deelnemers dat ze 36 woorden moeten vinden om twee zinnen van te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld als gezamenlijke activiteit doen voor, tijdens of na het samen vieren, of met een groep kinderen tijdens het samen ontdekken.
Hebben ze alle woorden gevonden, laat ze proberen deze in de juiste volgorde te zetten. Dit is best moeilijk, volwassenen kunnen hierbij helpen. 

De oplossing kunnen ze vinden in Matteüs 2:6b

NEXT LEVEL:
Maak zelf raadsels of hints om de woorden te vinden. Stop de woorden in enveloppen. In elke envelop zit ook een hint om de volgende envelop te vinden. Voeg woorden samen tot zinsdelen zodat er minder enveloppen zijn om te zoeken.

Voorbeeld gespreksvragen

  • Wat vind je van deze woorden? Passen ze bij Jezus volgens jou?
  • Hoe reageren de wetgeleerden op het nieuws dat de ster van de nieuwe koning is gezien, denk je?