Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Andijkse jongeren ontdekken meer over het leven achter tralies 

Hoe ziet een dag eruit als je in de gevangenis zit? Mag je bezoek ontvangen? Deze en andere vragen van jongeren kwamen aan bod tijdens een speciale themadienst in de gereformeerde kerk van Andijk. Tijdens de dienst schreven alle gemeenteleden een bemoedigend kaartje voor een gedetineerde in de PI Zaanstad. “Een klein gebaar kan een groot verschil maken.” 

Verbinding met het bijbelverhaal 

Ineke Ruiter, diaconievoorzitter en vrijwilliger bij Gevangenenzorg Nederland, bereidde de dienst samen met andere gemeenteleden voor. Het thema ‘detentie en werken aan herstel’ werd verbonden met het Bijbelverhaal van Hagar en Sara. De levens van hun zoons Ismaël en Izak – beiden van dezelfde vader – verliepen totaal verschillend. “Je hebt geen invloed op de plek waar je geboren wordt. Sommige mensen komen in omstandigheden terecht waarin ze gemakkelijk kunnen afglijden,” zegt Ruiter. “Dat wilden we in deze dienst heel duidelijk naar voren laten komen.” 

Kerkdiensten in de gevangenis 

Geestelijk verzorger Cora sprak over haar werk in de PI Zaanstad, waar ze pastorale zorg biedt en betrokken is bij kerkdiensten. Op zondag worden daar zes diensten gehouden, met zo’n dertig gedetineerden per keer. Ds. Wim Wasserman, gemeentepredikant in Andijk, benadrukte hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor mensen in detentie. Zelf bezocht hij regelmatig gevangenen tijdens zijn tijd in Zuid-Afrika. 

Hoopvolle groet in donkere tijden 

De gemeente in Andijk deed dit jaar voor het eerst mee aan de van de Protestantse Kerk. Bij de ingang van de kerkzaal kreeg ieder gemeentelid een paasgroetenkaart en een pen uitgereikt door de diakenen. Tijdens een luisterlied van Johnny Cash schreven de kerkleden bemoedigende woorden voor gedetineerden. De kaarten werden ingezameld en meegegeven aan Cora, die ze tijdens de paasdiensten in de gevangenis zal uitdelen. 

“Het mooie is dat gedetineerden bij de Paasgroetenactie niet één, maar twee kaarten krijgen,” vertelt Ruiter. “De tweede kaart mogen ze zelf aan iemand sturen. De postzegel hebben wij als diaconie al geplakt.” Dat is geen overbodige luxe: gedetineerden verdienen slechts 0,75 cent per uur, waardoor een postzegel een flinke uitgave is. “Contact houden met familie of vrienden is erg belangrijk als je in zo’n donkere periode zit.” 

Jongeren in gesprek met ervaringsdeskundige 

Na de dienst gaf Cora een presentatie aan zo’n dertig jongeren uit de gemeente. Zij hadden vooraf vragen verzameld over het leven in de gevangenis. Van ‘Wat betekent het als je ‘rood’ zit?’ tot ‘Wat doen gedetineerden de hele dag?’—alles kwam aan bod. “Het bijzondere was dat deze vragen beantwoord werden met input van de gedetineerden zelf”, zegt Ruiter. “De jongeren kregen een A4 met antwoorden mee, zodat ze die thuis nog eens kunnen lezen.” 

Een brug naar herstel 

Ineke Ruiter geeft zelf cursussen aan gedetineerden over schaamte, schuld en vergeving. Ze benadrukt het belang van herstel. “Mensen komen vaak door bepaalde omstandigheden op deze plek terecht. Ze zijn ook altijd blij met een kaartje. Dan weten ze dat er ondanks alles aan hen wordt gedacht.” Ze hoopt dat de themadienst en de Paasgroetenactie een jaarlijks terugkerend initiatief worden in Andijk. “Als christenen mogen we laten zien dat we er voor anderen zijn. Een klein gebaar, zoals een kaart sturen, kan voor iemand in detentie een groot verschil maken.” 

Foto's: Laura Abbekerk Fotografie

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)