Kerkelijk werker Arjo van der Steen rolde als jongerenwerker de gemeente in, maar vraagt zich inmiddels af of hij misschien ook openstaat voor iets anders. “Het traject met de loopbaancoach is een pas op de plaats. Ik doe dit in een periode dat ik niet ergens op de wip zit.”
Arjo van der Steen (46) is kerkelijk werker in Bodegraven voor de protestantse gemeente Emmaüs. Het volgen van de zogenoemde holi-cursus gaf hem de predikantsbevoegdheid. Hij heeft een vaste aanstelling voor 24 uur die tijdelijk met 8 uur werd uitgebreid in de periode dat de gemeente vacant was. Nu is er weer een predikant, en houdt hij 8 uur over. “Wat doe ik met die uren? Ik kon die vullen door ouderenpastoraat te gaan doen in de hervormde gemeente hier. Ik ben bekend met ouderenpastoraat door mijn tijd als kerkelijk werker in Scheveningen. Maar is dat wat ik echt wil?”
Toen Van der Steen vorig najaar een landelijke dag voor kerkelijk werkers bezocht, gaf adviseur werkbegeleiding van de Protestantse Kerk Elisabeth van As daar een workshop. Van As adviseert predikanten en kerkelijk werkers die in het kader van hun permanente educatie een begeleidingstraject willen volgen. “Wat ze vertelde over loopbaancoaching sprak me aan. Elisabeth gaf me de naam van loopbaanadviseur Ursula Six. Met haar heb ik contact opgenomen.”
Heroriëntatie
Ursula Six, die vanuit de Permanente Educatie vaker predikanten en kerkelijk werkers begeleidt, nodigde Van der Steen vervolgens uit voor een intakegesprek. Six: “Mensen die me benaderen, stellen vaak hun vraag al in de mail. In gesprek gaan we eerst die vraag verkennen, soms zit er een vraag achter de vraag. Bij Arjo gaat het om een heroriëntatie op zijn loopbaan.” Bij loopbaanheroriëntatie staan de thema’s ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en wat zijn mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt?’ centraal.
“De aanleiding is urenverlies, 8 contracturen minder. Dit is een goed moment om na te denken over hoe hij verder wil. Hij heeft een baan, daarnaast heeft hij tijd om zich te heroriënteren. Middels de gesprekken en de opdrachten krijgt hij inzicht in wat bij hem past. Uiteindelijk resulteert het in het vaststellen van een nieuw haalbaar loopbaanperspectief, met daarnaast een persoonlijk plan om dit te realiseren.”
Pas op de plaats
Van der Steen: “Ik ben als jongerenwerker de gemeente ingerold, nu ben ik kerkelijk werker met predikantsbevoegdheid. In de hele discussie rond de ambtsvisie moet nog veel geregeld worden. Dat is een onzekerheid van buitenaf, maar stelt me ook voor vragen. Wil ik pastor zijn? Moet ik me beroepbaar stellen? Sta ik misschien ook open voor iets heel anders? Dit is voor mij een pas op de plaats. Ik heb nu twee van de zes geplande sessies gehad. Het gaat heel prettig. Ik krijg veel opdrachten mee, ik heb dus huiswerk te doen. Ursula krijgt daarmee een goed beeld van mij, en daarmee gaan we dan weer verder.”
Heel concreet
Loopbaanoriëntatie vraagt om een actieve inzet met schrijfopdrachten, spreken met andere mensen, je ervaringen uit het verleden terughalen en reflecteren, vertelt Six. “Daarmee verzamel je min of meer je gedragskenmerken, je vaardigheden, je drijfveren, je waarden. Het gaat in zo’n oriëntatie altijd om wat je meebrengt in het leven, om ervaringen. Juist door het maken van de loopbaanopdrachten en de coachingsgesprekken komt de cliënt verder, zo'n loopbaanheroriëntatie is heel concreet.”
Nieuw perspectief
Van der Steen hoopt uiteindelijk een helder profiel in handen te hebben van wie hij is, waar zijn kwaliteiten, competenties en vaardigheden liggen, en hoe hij die in de toekomst in kan zetten. “Het staat voor mij open of dat binnen de kerk is of elders. Fijn is dat ik me hier nu mee bezig kan houden, terwijl ik niet ergens op de wip zit. Ik móét niet iets anders, dit is een rustige periode.”
Six juicht het altijd toe als mensen die een verandering ten opzichte van hun werk bij zichzelf merken, besluiten daar wat mee te doen. “Een van mijn drijfveren is zingeving in het leven. We besteden veel tijd aan werk, en soms kun je er even niet meer doorheen kijken. Het is dan goed om daar samen met iemand anders naar te kijken. Werk mag ook leuk en gezond zijn, er is altijd wel een nieuw perspectief te creëren.”
Informatie over de verschillende vormen van begeleiding: