Op dinsdag 4 februari overhandigden vertegenwoordigers van dertig diaconale organisaties, waaronder Kerk in Actie, dozen vol kerstkaarten aan leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Asiel en Migratie. De kerstkaarten zijn geschreven door mensen die zich verzetten tegen de afschaffing van de bed-bad-broodregeling.
Het initiatief voor de actie 'Plaats genoeg' komt van inloophuizen, straatpastores en diaconale organisaties. Aanleiding is het besluit van minister Faber afgelopen zomer om de financiering van de bed-bad-broodregeling stop te zetten. Daarmee dreigen honderden mensen in Nederland op straat terecht te komen: zij kunnen immers niet zomaar ergens anders heen.
De organisaties zijn erg verontwaardigd over dit besluit. Het is de plicht van de Nederlandse overheid om mensen een bed, bad en brood aan te bieden. Met de actie roepen de initiatiefnemers de Nederlandse regering dan ook op om de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten te respecteren en deze humanitaire ondergrens in acht te nemen. Het behoud van de bed-bad-broodregeling is daarin cruciaal.
Een van de aanbieders was mevrouw Kenia Montero, die zelf tot voor kort geen verblijfsvergunning had. “Wij zijn de stem van al die mensen die soms bang zijn om te spreken,” zo sprak ze de aanwezige kamerleden toe. “Maar we zijn met veel, op allerlei plaatsen. We zijn mensen en daarom hebben we hulp nodig. We hebben een kans nodig, we hebben jullie nodig. We nodigen jullie uit om een bezoek te brengen aan onze organisaties om met eigen ogen onze situatie te komen zien.”
De kaarten werden in ontvangst genomen door onder meer Hans Vijlbrief (voorzitter van de Commissie), Diederik van Dijk (SGP), Claudia van Zanten (BBB), Michiel van Nispen (SP), Diederik Boomsma (NSC) en Anne-Marijke Podt (D66). Enkele kamerleden zegden toe graag op de uitnodiging van mevrouw Montero in te gaan.
De deelnemende organisaties in deze actie zijn:
Aandachtscentrum (Den Haag), Buurtpastoraat RK Sint Eusebiusparochie (Arnhem), De Herberg (Breda), De Kapel, werkplaats voor oecumene (Eindhoven), Diaconaal Centrum De Bakkerij (Leiden), Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente (Amsterdam), Drugspastoraat (Amsterdam), Goud van Noord (Rotterdam), Het Kruispunt (Nijmegen), House of Hope (Rotterdam), IDC De Jessehof (Delft), Inloophuis De Parasol(Ermelo), Inloophuis Tiel, JOTA (Oostburg), Kerk in Actie, Netwerk DAK, Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak (NOO), Pauluskerk (Rotterdam), Protestantse Diaconie Amsterdam, Protestantse Diaconie Utrecht, Samen Dordt (Dordrecht), Stichting IDO (Lelystad), Stichting Streetpastor (Ede), Stek, voor stad en kerk (Den Haag), Stem in de Stad (Haarlem), Stichting Inloophuizen Schiedam, Stichting Loods ('s-Hertogenbosch), Straatpastoraat Hoorn, Straatpastoraat Lelystad, Ubuntuhuis (Utrecht), Villa Vrede (Utrecht).