Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Griekse kerk helpt iedereen in nood: ‘Hopeloosheid past niet bij de kerk’

Van het verstrekken van maaltijden aan arme Grieken tot het bieden van onderdak aan vluchtelingen, overal in Griekenland zijn het de kerken die het voortouw nemen. Ds. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Naast alle uitzichtloosheid die er is in Griekenland, is het hartverwarmend hoe kerken hun naasten in nood hulp bieden.”

Iedereen mag komen

Vorige week bezocht een delegatie van de Raad van Kerken in Nederland kerken en hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Griekenland. Karin van den Broeke was erbij namens de Protestantse Kerk. Ze is onder de indruk van het vele werk dat kerken doen: “De Grieks-Orthodoxe kerk van Neapolis bij Thessaloniki verstrekt dagelijks aan 200 mensen een warme maaltijd. Mensen kwamen met plastic bakjes en doosjes aanlopen bij het voedselloket van de kerk. Ieder bakje werd gevuld met een warme maaltijd. Iedereen is welkom, of je nu vluchteling bent of Griek die van een schamel pensioentje moet rondkomen.” 

Kerk helpt iedereen

De keuken is hier al 40 jaar. Pas sinds de laatste jaren maken zoveel mensen als nu gebruik van de maaltijdservice. "Mensen horen het van elkaar in de buurt," vertelt Petros Panagiotopoulos die betrokken is bij deze gemeente. "Iedereen weet dat de kerk niemand in de kou laat staan." Toen de financiële crisis in Griekenland uitbrak, hadden steeds meer mensen hulp nodig. "De priesters maakten zich grote zorgen of ze de toestroom van zoveel hulpbehoevenden wel aan konden en uitten hun zorgen aan de bisschop," vervolgt Petros. "Zijn antwoord: wij zijn de kerk van Christus. Als kerk maken we geen onderscheid tussen wie we wel en wie we niet helpen, want de kerk helpt iedereen. Wat wij moeten doen is bidden en God vragen om kracht om dit werk te doen." 

Baken van hoop

"Wat we hier zien, is echt een wonder: arme mensen helpen de nog armeren,” vervolgt Petros. “Ons geloof leeft, onze Heer is bij ons zoals Hij belooft. Het is moeilijk, maar we redden het. Onze priester kan tegen niemand 'nee' zeggen. Steeds weer zegt hij: mensen in nood helpen is het allerbelangrijkste dat wij als kerk in de maatschappij kunnen doen." 

De kerk hier is echt een baken van hoop. "Hopeloosheid past niet bij de kerk," aldus Petros. "Als christenen is het onze taak in de wereld om altijd verheugd te zijn, omdat Christus is opgestaan en leeft. Kijk naar je naaste of je naar God zelf kijkt." 

Tassen met voedsel

Ook bij de soepkeuken van Apostoli, hulporganisatie van de Grieks Orthodoxe Kerk in Athene en partner van Kerk in Actie, is het een drukte van belang. Ds. van den Broeke: “Enkele honderden oudere Grieken en migranten en vluchtelingen kwam hier tassen met voedsel ophalen. Dat gaat als een geoliede machine: binnen staan karren vol met plastic tassen klaar. De mensen komen via de ene ingang binnen, hun naam wordt gecontroleerd en afgevinkt, bij het volgende loket krijgen ze een paar tasjes met producten mee en bij de tweede uitgang gaan ze weer naar buiten.” Voor corona kregen mensen hier echt een warme maaltijd, vandaar de naam 'soepkeuken'. Door de coronamaatregelen moest het anders worden georganiseerd. Daarom worden nu tassen met eten en drinken op meerdere uitgiftepunten in de stad uitgedeeld.  

Een thuis voor minderjarigen

De kerk in Athene biedt ook een warm thuis aan minderjarige alleenreizende vluchtelingen, ‘minors’ genaamd. In de stad zijn vier opvanghuizen waar deze kinderen wonen, taal- en computerlessen krijgen en medische zorg ontvangen. Kerk in Actie ondersteunt ook dit belangrijke werk. “In het huis dat wij bezochten wonen 40 jongens uit Afghanistan en Iran,” vertelt Karin van den Broeke. “Dat is een bewuste keuze. Jongeren kunnen elkaar verstaan en begrijpen elkaar beter omdat ze van dezelfde afkomst zijn. Het zijn hele kwetsbare tieners, die hier moederziel alleen zijn en vaak getraumatiseerd door alles wat ze meemaakten." De medewerkers in het opvanghuis stimuleren de jongens in contact te blijven met hun ouders waar dat mogelijk is. Het is voor hun ontwikkeling is belangrijk dat ze verbinding houden met het thuisfront. Een medewerkster vertelt: “We proberen ze hier zoveel mogelijk een thuis te bieden, maar hun ouders kunnen we niet vervangen." 

Hoop doet leven

Het bezoek aan Griekenland heeft diepe indruk gemaakt op Karin van den Broeke. In het opvanghuis ontmoette ze een Afghaanse jongen die haar vertelde dat het zijn droom is om kapper te worden. “Zijn kamer deelt hij met vier andere jongens. Bij zijn eigen bed heeft hij een hoekje ingericht waar hij plantjes kweekt. Ook voor hem ligt hopeloosheid op de loer, toch maakt hij er het beste van. Dat raakt me diep.”  

Van 13 tot 18 maart bezocht een delegatie van de Raad van Kerken in Nederland kerken en hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Griekenland. Het bezoek is een teken van bemoediging in een land waar de steun aan vluchtelingen sterk onder druk staat. Lees alle verhalen 

Lees ook:

 




Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)