De Protestantse Kerk heeft haar jaarverslag 2024 gepubliceerd. Dat laat zien dat de kerk - te midden van wereldwijde onzekerheid - vindplaats wil zijn van geloof, hoop en liefde, en tegelijk werkt aan vernieuwing en versterking van haar dienstverlening aan lokale gemeenten, onder meer via de inzet van classisteams.
Het jaar 2024 werd getekend door oorlogen, natuurrampen en politieke spanningen. Juist in die context klonk het jaarthema krachtig: ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde.’ “Het is bemoedigend dat we, in een wereld vol ellende, samen kerk kunnen zijn”, zegt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie, “samen met classes, de Classicale Colleges voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB's) en andere partners. Ook het afgelopen jaar zagen we hoe in talloze gemeenten mensen hoop en verbondenheid ervoeren.”
Kennisplatform voor werkers in de kerk
De website protestantsekerk.nl is uitgegroeid tot hét kennisplatform voor vrijwilligers en professionals. Alle basistrainingen voor ambtsdragers zijn vernieuwd; 375 vrijwilligers volgden zo’n training. Sinds 2024 is ook een toegankelijke versie van de kerkorde en generale regelingen online beschikbaar. De vraag naar ondersteuning groeide sterk. Het mobiliteitsbureau verstuurde 295 advieslijsten aan vacante gemeenten. Via de mobiliteitspool werden 130 predikanten en kerkelijk werkers tijdelijk ingezet. Het contactcentrum beantwoordde ruim 18.000 vragen.
Gemeenten ondersteunen
Op veel plekken staat het kerk-zijn onder druk. Na een intensieve doordenking met classes en CCBB's zijn in 2024 vier classes gestart met classisteams: bestaande uit de classispredikant, een adviseur dienstverlening en een financieel beleidsadviseur, ondersteund door de dienstenorganisatie. Zij helpen gemeenten bij het maken van een toekomstplan. De Groot: “Met de classisteams willen we naast gemeenten staan en samen zoeken naar wat werkt.” In 2025 wordt dit concept verder ontwikkeld.
Kerk voor 18 miljoen Nederlanders
Samen met partners ontwikkelt de Protestantse Kerk vormen van zingeving voor mensen buiten de kerk. Het platform Move Community bereikte via social media een miljoen jonge christenen. De community Hoedan trok 3 miljoen bezoekers. The Passion bereikte 3,2 miljoen mensen; 200 gemeenten keken samen met gemeenteleden en buurtbewoners. Het Graceland Festival trok 3.200 bezoekers. Jongereninitiatieven als Sirkelslag en de Kerst- en PaasChallenges werden ruim 2.100 keer aangevraagd. Magazine Petrus groeide naar bijna 191.000 abonnees en het tv-programma Petrus in het land trok wekelijks 56.000 kijkers.
Wereldwijd hulp bieden
Dankzij steun van gemeenten en donateurs kon Kerk in Actie, onderdeel van de Protestantse Kerk, veel betekenen. Het jaarverslag van Kerk in Actie laat zien hoe de hulporganisatie zich, samen met kerken en organisaties wereldwijd, inzet voor een samenleving waarin mensen tot hun recht komen. De armoedecampagne in Nederland droeg eraan bij dat mensen nieuw perspectief kregen. Er was nauwe betrokkenheid bij de nood in Oekraïne. En met Giro555 werd, samen met de Samenwerkende Hulporganisaties, 25 miljoen aan noodhulpgelden opgehaald, bestemd voor slachtoffers van het voortgaande geweld in het Midden-Oosten. Daarnaast kwam de kerk in actie op plekken die veel minder in de schijnwerpers staan.
Leren en luisteren
Het jaarverslag benoemt ook knelpunten, zoals de overstap naar Microsoft 365 en vertraging bij het e-jaarboek. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat gemeenten de koers waarderen, maar ook afstand tot de dienstenorganisatie ervaren. De invoering van een nieuwe quotumregeling leidde tot veel vragen en zorgen. “De reacties uit gemeenten hebben ons geraakt”, zegt De Groot. “We hebben geluisterd en nagedacht over hoe we dit soort processen beter kunnen vormgeven. We zijn samen onderweg als kerk. Dat is niet altijd makkelijk, maar we mogen blijven vertrouwen op Gods zegen.”