Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Jongeren vroeg hun bed uit voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

“Brrr…ik heb het best koud, maar vluchtelingenkinderen in Griekenland hebben het vast nog veel kouder”, verzucht een van de deelnemers aan de Kerstchallenge in het Friese Kollum. In groepen volgen jongeren er een route door het dorp, waarbij ze het verhaal van Jozef en Maria naspelen. Op hun route maken ze ook kennis met de verhalen van vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Vluchtelingkinderen in Griekenland

“Ik ben om half zes opgestaan”, vertelt een van de jongeren. “Maar we komen in actie voor vluchtelingenkinderen die het veel slechter hebben dan wij. Daarom heb ik dat er echt wel voor over.” In de vroege ochtend doorleven de jongeren hoe Jozef en Maria, met een pasgeboren baby, hals over kop moeten vluchten. Maar, via diverse spellen en opdrachten, ontdekken ze ook waarom hun leeftijdsgenoten Asif, Ilana, Dunia en Ibrahim onlangs moesten vluchten en nu in Griekenland uitzichtloos wachten op wat de toekomst hen zal brengen.  

Tent vol verhalen

De route van de Kerstchallenge eindigt in een tent bij de kerk. In deze tent hangen levensgrote portretten van Asif, Ilana, Dunia en Ibrahim. Naast de portretten hun verhaal. De jongeren zijn zichtbaar onder de indruk. “Ik ben echt wel blij dat ik in Nederland woon”, zegt een van hen. In de tent kunnen ze een kaarsje aansteken voor vluchtelingenkinderen, op een kaart schrijven ze hun wens voor hen. “Ik hoop dat jullie weer een beter leven krijgen”, schrijft een meisje op een kaart. “Mijn hoop is dat jullie een veilige toekomst krijgen”, schrijft een ander. Ze hangen hun wenskaart aan een lijn die dwars door de tent is gespannen, een koord van betrokkenheid en verbondenheid. 

Geef licht

De tent vol verhalen is een initiatief van Kerk in Actie, die met de kerstcampagne Geef licht aandacht en steun vraagt voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Niet alleen in Kollum, maar ook op andere plaatsen in Nederland doen kerken mee aan deze tentenactie. In Kollum gaat de Kerstchallenge over in een kerstfair, waar alle leden uit de gemeente welkom zijn en de tent kunnen bezoeken. De jongeren in Kollum zijn van harte bereid om hun steentje bij te dragen aan de campagne van Kerk in Actie. “Wat ik kan doen? Doneren. En hopen dat de oorlog in de landen waar Asif, Ilana, Dunia en Ibrahim vandaan komen, ophoudt.” 

Kollum op tv

Het programma Petrus in het Land deed in de tv-uitzending van 18 december jl. verslag van de Kerstchallenge en de tentenactie in Kollum. 

Bekijk de aflevering vanuit Kollum

Foto's: Anjo de Haan

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)