Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kloosterweekend met kunst én dialoog dankzij subsidie Kerk en Wereld

Samen op zoek naar de betekenis van je leven. Op initiatief van Dialogue Matters kwam een groep jonge vrouwen met uiteenlopende achtergronden bij elkaar tijdens een kloosterweekend in Huissen. Het werd een reis door verleden, blokkades en verlangens voor de toekomst, mogelijk gemaakt door subsidie van Kerk en Wereld, fonds binnen de Protestantse Kerk.

Heling door schilderen

Terwijl een jonge vrouw haar kleed klaarlegt en start met het middaggebed, druppelen er nog een paar anderen met hun koffers binnen. “Het is hier wel even zoeken naar het oosten”, zegt een moslima die wat gedesoriënteerd de bovenste zaal van het klooster binnenloopt. Het retraiteweekend van Expositie van Betekenis in Dominicanenklooster Huissen is begonnen. “De toewijding en humor is het eerste dat me opvalt”, vertelt Christianne Holwerda, die namens fonds Kerk en Wereld het weekend bijwoont. 

Van mens tot mens

Eind oktober kwamen elf jonge vrouwen en begeleidsters Agnes van der Sluijs en Saida Franken samen om op zoek te gaan naar de betekenis van hun leven. Hindoes, christenen, moslima’s en een agnost zijn dit weekend vertegenwoordigd. Agnes: “We proberen voor te leven dat diversiteit verrijkt en dat je over de grenzen van religie heen, elkaar van mens tot mens kunt ontmoeten.” Agnes en Saida nemen de deelneemsters aan de hand van de vier elementen mee op een reis door hun verleden, blokkades en verlangens voor de toekomst.

Water: wat blokkeert kan overstromen

Saida: “Het leven kan stromen, maar er kunnen ook blokkades zijn waardoor je stilstaat of zelfs overstroomt.” Tijdens de eerste oefening krijgen we twee grote stippen die symbool staan voor waar het wel en niet stroomt in ons leven. In groepjes van twee benoemen we onze ‘flow’ en de dingen die ons belemmeren. Na de lunch maken we in een atelier gevuld met verf en andere kunstspullen een schilderij dat visualiseert wat er van binnen wel en niet stroomt. Saida: “In plaats van dat je je hele levensverhaal vertelt, kun je stukjes van jezelf in je kunst laten zien. Dan maakt het een ontwikkeling door.” En inderdaad: door aan de slag te gaan raken we automatisch in gesprek over de symboliek achter de kleuren en vormen. Op het moment dat je wonden vanuit je hart verplaatst naar papier, dan ontstaat er een vorm van heling. 

Aarde: een diepgeworteld patroon 

Als je geaard bent, dan kun je dingen aankijken. Dan zie je ineens een diepgeworteld patroon dat is ontstaan in voorgaande generaties. “Trauma’s kunnen namelijk doorgegeven worden, waarbij de lasten die je draagt groter zijn dan wat van jou is”, legt Saida uit. Dit keer worden we in tweetallen tegenover elkaar gezet en kijken we elkaar een paar minuten in de ogen aan. Agnes moedigt ons aan om verder te kijken dan de persoon voor ons. “Probeer de generaties achter haar te zien, hoe is de ander geaard?” Deze ervaring biedt een mooie basis voor gesprekken tijdens een wandeling door de prachtige natuur. We hebben gesprekken over geloof, relaties, toekomst en verleden. Het is mooi om te zien hoe we onderling zo verschillen en tegelijkertijd ook zo hetzelfde zijn. 

Vuur: betekenis geven aan je passie

Tijd voor een les in expressie. De basisemoties angst, verdriet, boosheid en blijdschap herkennen we allemaal, maar in het dagelijks leven durven we het niet altijd te laten zien. Saida: “We zijn geneigd om zonder expressie te spreken. Op het moment dat je die emoties wel toont, kun je het ook loslaten. Er zit iets van binnen vast dat ontladen mag worden. En het zou je kunnen verteren als je het vasthoudt.”

Lucht: de essentie vatten met woorden

Iedereen zit vol met nieuwe inzichten over zichzelf als individu en tot relatie met anderen. We sluiten zondagmiddag af met een oefening om de essentie van dit weekend in een paar zinnen te verwoorden. We luisteren naar elkaars woorden en bekijken de gemaakte kunstwerken. Een deelneemster met een indrukwekkend verhaal over terugkerende afwijzing, komt tot een prachtige kern die bij meerdere van ons resoneert: ‘Mijn zelfwaarde wordt niet bepaald door de angst voor afwijzing’. 

Tegenslag als leermeester

De bemoedigende woorden van Agnes en Saida vormden de rode draad door het weekend. Saida: “Jij hebt de handvatten in jezelf om verder te komen. Om jezelf te helen. Die hobbels die blijven, dat verandert niet. Maar durf het steeds meer aan te kijken en te zien dat het een geschenk is. Elke tegenslag is een geschenk en een leermeester: het vertelt je iets ten bate van jouw groei.”

Subsidie via fonds Kerk en Wereld

In de activiteiten van project Expositie van Betekenis zoeken deelnemers naar de betekenis van hun leven, door middel van kunst en dialoog. Agnes en Saida organiseren activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Dit initiatief is een van de drie winnaars van de tender 2022 van Kerk en Wereld. Dit fonds binnen de Protestantse Kerk verstrekt subsidies aan initiatieven die vanuit christelijke inspiratie mensen in Nederland – met welk geloof, kleur of achtergrond ook – met elkaar in contact brengen. Ook een interessant project? Kijk of je subsidie kunt aanvragen bij fonds Kerk en Wereld via protestantsekerk.nl/kerkenwereld.

Jongerenprijs

In 2023 reikt Kerk en Wereld opnieuw de Jongerenprijs uit aan jongeren of jongerenorganisaties die met hun project willen bijdragen aan een betere wereld. Elf initiatieven maken kans op een van de geldbedragen. Meer informatie over hoe je kunt meedoen

Lees meer:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)