Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
Onderwerp

Eeuwigheids- of Gedachteniszondag

Behoefte aan gedenken

Materialen en ideeën voor eeuwigheids- of gedachteniszondag

Materialen kerken eeuwigheidszondag

Eeuwigheidszondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en tevens de zondag voordat de adventstijd begint. Vaak gedenkt men tijdens de kerkdienst op deze zondag de gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. Er zijn ook gemeenten die de overledenen herdenken tijdens Allerzielen (2 november). 

Persoonlijke inspiratie gezocht? Kijk hier.

Gedachteniszondag

Geef jongeren een rol in deze kerkdienst

In de Protestantse Gemeente 's-Hertogenbosch vervullen jongeren een belangrijke rol tijdens eeuwigheidszondag. Een ontroerende 'ontmoeting' tussen jonge mensen en nabestaanden.
Bekijk idee gedachteniszondag

Voor wie los moet laten

Geschenkboekje 'Voor wie los moet laten'

Het geschenkboekje 'Voor wie los moet laten' is bedoeld voor voor nabestaanden of mensen voor wie een afscheid nabij is. Het boekje bevat gebeden, citaten, overdenkingen en korte verhalen van o.a. Margriet van der Kooi, Marleen van der Louw en Werner Pieterse. Zij geven woorden aan gemis en rouw, maar ook aan hoop, troost en vertrouwen.

Bestel - Voor wie los moet laten

 

Uitnodigen nabestaanden

Het is mooi om nabestaanden uit te nodigen voor de kerkdienst waarin hun dierbaren worden herdacht. Ook is het goed om in de lokale media aan deze kerkdienst aandacht te besteden. De kerk is voor veel mensen een plek van troost.
Download bestanden eeuwigheidzondag

Lichtjesregen

Lichtjesregen

Organiseer een herdenkingsmoment voor het hele dorp samen met alle kerken in het dorp. Bekijk de inspirerende video bij dit idee.
Bekijk idee lichtjesregen

Herdenkingsritueel

Herdenkingsritueel met kinderen

Drie mogelijke rituelen voor kinderen die passen bij eeuwigheidszondag.

Bekijk idee herdenkingsritueel

Wat is eeuwigheidszondag?

Voor deze zondag worden verschillende benamingen gebruikt. Eeuwigheidszondag komt uit de lutherse traditie van de 19e eeuw, die een alternatief vond voor de rooms-katholieke traditie van Allerzielen. In de calvinistische traditie in Nederland noemde men de zondag Eeuwigheidszondag. Deze benaming paste beter bij het karakter van deze zondag: een dag die geen afsluiting is, maar juist onderstreept dat de tijd en de kerk doorgaan. Naast Eeuwigheidszondag bestaan de benamingen Gedachteniszondag en Zondag Voleinding.

Protestantse Kerk