Pijl naar links Terug naar thema Jeugdwerk
Catechisatie kan een waardevolle bijdrage leveren aan de (geloofs)ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het helpt hen om na te denken over zingevingsvragen.
Anti-judaïsme komt niet snel aan de orde tijdens de catechese in protestantse gemeenten. Toch kan het goed zijn om eens stil te staan bij dit thema, omdat er wellicht onbewust en onbedoeld stereotiepe beelden van het jodendom zijn.
De kindernevendienst is een mooie plek om een bijbelverhaal te vertellen en vervolgens het verhaal te bespreken en te verwerken.
“En dan mogen nu de kinderen naar voren komen…” In veel kerken hoort het kindermoment bij de kerkdienst. Hoe zorg je ervoor dat dit moment écht iets toevoegt aan het samen gemeente-zijn?
De jeugdclub, dat is: regelmatig samenkomen met leeftijdsgenoten, in de kerk of bij de leiding thuis, en samen leren over Bijbel en geloof, op een leuke, toffe en serieuze manier.
Een school-kerk-gezinsdienst wordt gezamenlijk door de school en de kerk voorbereid. De dienst vindt meestal plaats in het kerkgebouw. Wanneer het gaat om de viering van bijvoorbeeld Kerst of Pasen, kan het ook op school zijn.
Geloofsopvoeding. Uit onderzoek blijkt dat ouders en verzorgers verreweg de grootste invloed hebben op de geloofsontwikkeling van kinderen en tieners. Maar ook de kerkgemeenschap heeft hierin een taak.
De kinderoppas is misschien wel het ondergeschoven kindje van het jeugdwerk. De crèche wordt in veel gemeenten vooral gezien als een plek om kinderen op te vangen, zodat ouders en andere gemeenteleden ongestoord de kerkdienst kunnen beleven.
Het jeugdwerk behoort bij de kerntaken van de kerkelijke gemeente. Het gaat daarbij nadrukkelijk om werken mét en niet alleen vóór jonge mensen.
De verantwoordelijkheid voor het werk met en voor kinderen en jongeren in de gemeente berust volgens de kerkorde bij de kerkenraad. Binnen de kerkenraad zijn vooral de jeugdouderling en jeugddiaken hun ambassadeur.