Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Pastoraat

Wat is pastoraat en welke opdracht heeft de kerk?

Pastoraat is afgeleid van het woord ‘pastor’ dat ‘herder’ betekent. Het gaat in het pastoraat om het geven en ontvangen van herderlijke zorg. Het ‘herderlijke’ van deze zorg heeft alles te maken met hoe de drie-enige God zich als Herder openbaart in de Bijbel.
Lees verder

Hoe krijgt de pastorale opdracht vorm in de praktijk?

De kerkorde maakt duidelijk dat het vormgeven aan pastoraat niet voorbehouden is aan enkelingen maar een opdracht is aan álle leden van de gemeente. Herderlijke zorg krijgt vorm in het leven van die leden en in de omgeving waarin zij leven, waarbij bepaalde taakdragers een specifieke verantwoordelijkheid hebben.
Lees verder

Een pastoraal klimaat in de gemeente

Pastoraat getypeerd als ‘de bloedsomloop van de gemeente’ toont dat omzien naar elkaar onder de hoede van de Goede Herder essentieel is voor het geestelijk welzijn van zowel individuen als de gemeenschap. Een gezond pastoraal klimaat is dus van levensbelang.
Lees verder

Wie doet wat in het pastoraat?

Taakdragers, zoals predikanten, kerkelijk werkers en ouderlingen, hebben zowel een uitvoerende als een aansturende (of toerustende/ondersteunende) verantwoordelijkheid: geroepen tot het verlenen van pastorale zorg én tot het zorg dragen voor pastoraat. Ook bezoekmedewerkers, kerkelijk werkers en pastorale teams kunnen hierbij ingeschakeld worden.  
Lees verder

Pastorale toerusting voor ambts- en taakdragers

Voor gemeenteleden die een pastorale taak op zich nemen – of dat nu als ouderling of in een andere vrijwilligersfunctie is – kan het lastig zijn om te weten hoe je een goed pastoraal gesprek voert. Hoe luister je echt naar iemand? Wanneer spreek je wel of niet? Is het gepast om uit de Bijbel te lezen of samen te bidden? Gelukkig gaat het niet om perfecte technieken, maar om een authentieke houding van aandacht en oprechte interesse. Lees verder

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)