Opinieartikelen van de Protestantse Kerk en Kerk in Actie. Deze artikelen hebben vaak ook in de krant gestaan.
In Ter Apel moeten asielzoekers op stoelen de nacht doorbrengen. Dat raakt de Protestantse Kerk in Nederland, omdat het mensen zijn met dezelfde elementaire basisbehoeften als wij. Maar wat doe je dan praktisch als landelijke kerk? De overheid de schuld geven, die jarenlang de opvang te krap heeft begroot en de problemen had kunnen zien aankomen? Of hulp bieden aan diezelfde overheid? En kunnen plaatselijke kerken dat wel waarmaken? Een pleidooi voor kleinschalige opvang.
Het is hartverwarmend om te zien hoeveel bereidheid er is in heel Europa en ook in Nederland om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Tegelijkertijd maken Europese kerken zich zorgen dat er hier en daar incidenten zijn geweest van discriminatie van vluchtelingen die uit Oekraïne komen maar een andere etniciteit, religie of herkomstland hebben.
‘Kerk liet kwetsbaren in de steek’ kopte Trouw op vrijdag 18 juni. Deze kop doet echter geen recht aan het onderzoek waarnaar wordt verwezen én ziet de inzet van kerken en individuele gelovigen over het hoofd. Tegelijkertijd is er huiswerk voor de kerk.
De kerk leeft van genade, van wat God schenkt. ,,Wij zijn niet geroepen om de kerk te redden - daar zorgt God zelf voor”, meent René de Reuver.
Herbestemming - Wacht niet tot projectontwikkelaars het roer overnemen. Het is waardevol kerken te behouden als plekken voor zingeving en ritueel, voor iedereen, betoogt Jolanda Tuma.
"De gebeurtenissen van afgelopen weken laten zien dat dit Bijbelse verhaal over lijden, sterven en opstaan van Jezus steeds opnieuw verteld moet worden. Omdat dit spiegelverhaal toont dat er ook een andere weg is en ons uitdaagt om het goede te doen."
De vraag moet bij kerkelijke gemeenten op tafel komen of het nog wel voldoende is om slechts het vermogen van de gemeente in stand houden en met de opbrengsten goede dingen te doen. Laat gemeenten nadenken over de vraag hoe ze vermogen in kunnen zetten om een vitale toekomstgerichte gemeente te zijn.
De Protestantse Kerk zoekt verbinding met moslims, niet om de aard van de islam of het gedrag van moslims, maar vanuit de eigen identiteit.
‘Wanneer is een kerk te klein?’, was de vraag (ND- Zeven 29 september) naar aanleiding van een kerksluiting in het Groningse Ulrum. Een kleine week eerder, 24 september, vond de dorpskerkendag plaats, van de dorpskerkenbeweging.
De dorpskerk is bij uitstek de plek waar mensen samen kunnen komen, betoogt Jolanda Tuma, dorpskerkenambassadeur van de Protestantse Kerk. Of ze nu gelovig zijn of niet-gelovig.