Doorgaan naar hoofdinhoud
Onderwerp

Hemelvaart & Pinksteren

Materialen en ideeën voor gemeenten bij Hemelvaart en Pinksteren.

Rond Hemelvaart & Pinksteren staan we stil bij Jezus' Hemelvaart en het ontvangen van de Heilige Geest. We worden opgeroepen om het licht van God uit te delen. Dit sluit aan bij het jaarthema 'Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk'.

Materiaal voor kerken Hemelvaart en Pinksteren

Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus naar de hemel ging. Met Pinksteren wordt gevierd dat de Heilige Geest naar de aarde kwam en de leerlingen in vuur en vlam zette. De tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren bevatten één zondag, die in de traditie ‘Wezenzondag’ heet (ontleend aan Johannes 14:18 ‘Ik laat jullie niet als wezen achter, Ik kom bij jullie terug.’). Lees meer hierover.

Persoonlijke inspiratie gezocht? Kijk hier voor Hemelvaart | Kijk hier voor Pinksteren

Werkvormen hemelvaart

Werkvormen Hemelvaart voor alle leeftijden

Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus naar de hemel ging. Met deze werkvormen voor jong en oud ga je aan de slag met dit Bijbelverhaal. Je ontdekt dat Jezus wel naar de hemel gaat, maar dat dat niet betekent dat Hij ons verlaat.

Bekijk werkvormen Hemelvaart

Uw Koninkrijk Kome

Uw Koninkrijk Kome - gebedstiendaagse IZB

De Anglicaanse Kerk roept christenen wereldwijd op om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van het Koninkrijk. De bedoeling is dat je tien dagen heel specifiek voor vijf mensen in jouw netwerk bidt. De IZB heeft dit Engelse initiatief naar Nederland gehaald. Samen met diverse andere christelijke organisaties bieden zij diverse materialen ter ondersteuning aan. Denk hierbij aan een gebedsdagboek, een voorbeeldliturgie en kindermateriaal. 

Bekijk materialen 'Uw Koninkrijk Kome'

Werkvormen pinksteren

Werkvormen Pinksteren voor alle leeftijden

Met Pinksteren wordt gevierd dat de Heilige Geest naar de aarde kwam en de leerlingen in vuur en vlam zette. Met deze werkvormen voor jong en oud ga je aan de slag met dit Bijbelverhaal. Je ontdekt dat de Heilige Geest nog steeds actief is en welke symbolen passen bij Pinksteren. 

Bekijk werkvormen Pinksteren

Liturgisch bloemschikken Pinksteren

Liturgische bloemschikking Pinksteren

Voor de pinksterdienst is een bloemschikking beschikbaar met het thema ‘Feest van de Hoop’.

Download bloemschikken Pinksteren

Collecte Kerk in Actie Pinksteren

Pinkstercollecte Kerk in Actie 

Met Pinksteren is de collecte van Kerk in Actie bestemd voor christenen in Bangladesh. Christenen vormen een kleine minderheid en het opleidingsniveau in de dorpen is laag in dit land. Om dorpsgemeenten te helpen vitaal te zijn en blijven, ondersteunt Kerk in Actie een programma voor gemeenteopbouw. Voorgangers en kerkelijke vrijwilligers krijgen training in bijbelonderwijs, kinderwerk, leiderschap en diaconaat. Dankzij dit programma kunnen gemeenten groeien in geloof en in dienstbaarheid binnen en buiten de eigen gemeenschap.

Bekijk collectematerialen pinksterdienst 

Kliederkerk Pinksteren

Kliederkerk Pinksteren

Vuur, wind, vreemde talen: Pinksteren biedt genoeg om een spannende kliederkerk te organiseren. Ontdek met elkaar wie de Heilige Geest is en wat ze doet. Bekijk eerst de teamvoorbereiding en kies vervolgens ontdek-activiteiten, ideeën voor de viering en ideeën voor de maaltijd.

Bekijk materiaal Kliederkerk Pinksteren

 

Protestantse Kerk