Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

De Kas: waar vanuit Jezus’ liefde wordt omgezien naar jongeren

Als er iemand is wiens hart God heeft volgestopt met liefde voor jongeren, dan is het danseres en jongerencoach Angela van Arendonk uit Drachten wel. Niet zo gek dus dat die liefde ook bij Kerk en Wereld voelbaar was en Van Arendonk onze Jongerenprijs van € 10.000 won. “Wij hadden dat geld écht nodig om te starten, want er stond letterlijk nul euro op onze rekening”, vertelt ze.

Dat De Kas zou starten, voelde ze al wel. “De Kas is Gods droom en ik mag helpen die te laten uitkomen”, vertelt Van Arendonk. “Hoe dan ook zou De Kas van de grond komen, maar we hadden eigenlijk nooit durven dromen dat wij de Jongerenprijs zouden winnen. Het is een bevestiging van God dat we op de goede weg zitten.” Met het startkapitaal kon De Kas een vliegende start maken. Van Arendonk: “We poppen elke keer ergens anders op met sport-, kunst- en cultuuractiviteiten voor jongeren. Onze eerste pop-up was een christmas dinner, waar honderd jongeren op af kwamen. Die hebben we allemaal in een WhatsApp-groep gestopt en hoppa: zo hadden we meteen een groot bereik.”

Groot geloof

Inmiddels is er een harde kern van jongeren die naar vrijwel alle activiteiten komt. “Het is een gemêleerd gezelschap dat elkaar scherp en in balans houdt. Volgens mij werkt Gods Geest daar in mee, want vaak genoeg gebeuren er dingen die wij zelf niet kunnen verklaren”, vertelt Van Arendonk. “Bijvoorbeeld hoe mijn collega laatst midden in een restaurant zat te bidden met een van de ‘lastigste’ jongeren. Deze jongen weet nu dat God er altijd is om mee te praten – dat kunnen wij mensen niet zomaar in ons eentje klaar krijgen.”

Ook gaat het team soms de straat op om jongeren aan te spreken of om te flyeren. “We werken op dit moment nog heel projectmatig, van activiteit naar activiteit. Bijvoorbeeld door het organiseren van zang- en dansworkshops, pizzabak-avonden of een speurtocht door de stad.” Voorlopig blijft De Kas nog als pop-up bestaan, maar Van Arendonk hoopt op meer. “Vanuit een vaste locatie willen we diepere relaties met jongeren opbouwen en hun talenten tot bloei laten komen. Er is recent iets op ons pad gekomen, maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen. Mijn geloof is wel groot: God heeft zeker een plekje voor ons – het is tenslotte zijn droom. We moeten dat plekje alleen nog even vinden.”

Break my heart for what breaks Yours

Zo’n plek is hard nodig in haar woonplaats. De cijfers over Gemeente Smallingerland laten zien dat het in Drachten slecht gaat met de jeugd en Van Arendonk ziet het ook met eigen ogen. “Ik gaf dansles in een gesloten jeugdinstelling en de verhalen die ik daar hoorde over wat jongeren allemaal hebben meegemaakt, zijn bizar”, vertelt ze. “Toen ik op straat bepaalde jongeren zag chillen, voelde ik mijn hart breken. Ik wíst dat zij ook op weg waren naar zo’n instelling, omdat ze op het verkeerde pad zaten.” Een ‘break my heart for what break Yours-moment', noemt de danslerares en jongerenwerker het, naar een zin uit een bekend aanbiddingslied. “God heeft die passie voor jongeren aan mij gegeven en op het moment dat ik samen met God mijn hart voelde breken, wist ik: hier moet ik iets mee.”

Dat dat in de vorm van De Kas moest gebeuren, ontdekte Van Arendonk tijdens een LEF Navigators-weekend. “Ik werkte bij deze discipelschapstraining als vrijwilliger. Toen we het hadden over toekomstdromen, kreeg ik óók een droom.” Ze begon deze driftig op papier te zetten. “De andere begeleiding zag: Angela krijgt hier van alles van God!” Van Arendonk ging naar huis met concrete stappen om De Kas te realiseren. “Als ik dan een droom van God krijg, ga ik er ook helemaal voor.” De gedreven jongerencoach bevond zich al in een netwerk van mensen met enthousiasme voor jongeren en na een brainstormsessie verzamelde zij een team om zich heen. “God gaf ons precies wat we nodig hadden!”

Zegen van God

Vandaag de dag is De Kas een succes. Van Arendonk: “Vaak hoor ik van collega-jongerenwerkers dat er maar weinig jongeren naar hun activiteiten komen. Wij doen het niet per se anders dan zij, maar zonder eraan te trekken zijn er zo honderd jongeren bij De Kas. Een bevestiging dat wat we doen goed en nodig is, voor ons voelt het als een cadeautje. Misschien is het onze cultuur: wij laten ons inspireren door Jezus. Hoe Hij met mensen omging, hoe Hij potentie zag in mensen, hoe hij een luisterend oor bood. Ook doen we ons best om wat we aanbieden echt goed te laten zijn. We zijn met veel vrijwilligers, waardoor jongeren niet opgaan in de massa, maar écht gezien worden. Verder is het de zegen van God, geloof ik, die erop rust.”

Dat betekent niet dat het altijd makkelijk is. “Het is zo’n uitdagende doelgroep en soms ben ik er helemaal klaar mee”, deelt Van Arendonk. “Tegelijkertijd laat dit me zien dat De Kas nodig is en dat het goed is wat we doen. Dat het juist zo belangrijk is om er voor jongeren te zijn. Het begint in heel Nederland duidelijker te worden dat het niet goed gaat met deze doelgroep. Met De Kas zitten we aan de preventieve kant en willen we aan de voorkant investeren. Want wanneer jongeren bij jeugdzorg zitten, ben je eigenlijk al te laat. We gaan geen eenvoudige weg, maar we doen het wel. Uiteindelijk wint de passie.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)