Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Neeltje Reijnders: “We zijn als kerk te bescheiden” 

Ze was blij toen de Protestantse Kerk protesteerde tegen het afschaffen van de bed-bad-broodregeling. Neeltje Reijnders (1966) houdt ervan als de kerk zich roert. “We zijn te bescheiden als kerk. We vergeten, in marketingtermen, hoe goed ons product is.” 

  • in 1993 begonnen als predikant in Westerbork (11 jaar), daarna in Brussel (5 jaar), daarna in Krommenie (12 jaar), sinds 2021 in de Oude Kerk in Naaldwijk
  • studie theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • wil niet in een kerkelijk hokje 

Hoe ervaar je je roeping? 

“Ik kom uit een randkerkelijk gezin en ging naar een openbare school. Maar er is in mijn beleving altijd iets of iemand geweest, groter dan ikzelf. Ik ging met vriendinnen mee die naar de kerk moesten. Katholiek, evangelisch, gereformeerd, ik heb het allemaal gezien. Daar is het begonnen. De studie theologie vond ik heel fascinerend, het was een grote snoepwinkel. Pas toen ik stageliep in Stiens en ontdekte hoe mooi de kerk in de praktijk was, wist ik dat ik predikant wilde worden. Je komt heel dicht bij mensen, je praat samen over God. En tijdens mijn stage op Curaçao herontdekte ik: God is overal. Dat gevoel gaat al mijn hele leven met mij mee.” 

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken? 

“Humor, relativering en op tijd geestelijke afstand. Ik werk sinds Naaldwijk niet fulltime in de kerk. God is niet alleen in de kerk te vinden, je treft ook daarbuiten veel gelovige en toffe mensen. Daarnaast schilder ik, heb ik een kinderboek geschreven en ben ik stemacteur.” 

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt? 

“Door niet opgesloten te zitten in het piepkleine wereldje van de kerk maar steeds de blik open te houden voor samenwerking met andere mensen en groepen. En door te ontdekken dat het als predikant niet om mij persoonlijk gaat maar om mijn taak. Ik ben niet de standaard-dominee, daar had ik vroeger wel last van. Maar ik hoef niet per se meer aardig gevonden te worden, dat geeft veel ruimte.” 

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst? 

“Dat is per dag verschillend. Gisteren had ik een mooi gesprek bij iemand thuis aan de keukentafel, en ging het zomaar over God. Dit vind ik het mooiste, denk ik dan. Maar bij een mooie kerkdienst denk ik: dit is het mooiste. Predikant zijn is een fantastisch vak, je hebt onbeperkt toegang tot veel mensen.” 

Welke (na)scholing heb je voor het laatst gevolgd? 

“Een cursus bij Rick Benjamins over liberale theologie. Verder past het aanbod van de PThU me niet zo, het is niet wat ik nodig heb op dit moment. Maar ik wil mezelf wel blijven ontwikkelen. De opleiding tot stemacteur heeft me enorm in mijn werk geholpen. Dat heeft te maken met tekstbegrip, presentatie en stemgebruik, blijven leren en nadenken.” 

Waar kan de kerk haar verantwoordelijkheid nemen voor medemens en schepping? 

“Ik was blij toen we als kerk protesteerden tegen het afschaffen van de bed-bad-broodregeling. Ik hou van die houding, het is mooi als de kerk zich roert. Ook los van de politiek zijn we te bescheiden als kerk. We vergeten, in marketingtermen, hoe goed ons product is. Er komen jonge mensen bij ons in de kerk die troost, rust en bemoediging zoeken. Veel mensen volgen daarvoor dure cursussen, maar de kerk is een stuk voordeliger en je krijgt er nog koffie ook. Het is een misverstand dat de kerk een gesloten gemeenschap is, maar we moeten zelf wat aan die beeldvorming doen. Laten we maar in de krant zetten dat de kerkelijke gemeente de deuren open heeft. Bij ons in de kerk komen ook veel mensen voor feesten en partijen waarvoor de kerk gehuurd is. Zij weten vaak niet dat hier ook een geloofsgemeenschap huist. Ik probeer daar nu wat aan te doen, in interviews en andere artikelen in de krant.” 

Welk boek, welke film of podcast raad je collega’s aan? 

“Dat vind ik een lastige, soms bevelen mensen een boek aan waar ik niets aan vind. Mag ik mijn eigen kinderboek Het Koertjeboek noemen? Er is natuurlijk het risico dat mensen daar niets aan vinden, maar je kunt ermee werken met kinderen, volwassenen en mensen met een verstandelijke beperking.” 

Is er een bijbeltekst die met je meegaat? 

“De tekst ‘Elia, wat doe je hier?’ uit 1 Koningen 19. Elia voelde zich alleen. Hij vond God niet in de storm, niet in het vuur, maar in de fluisterende stilte. Wat een fantastisch bijbelverhaal is dat. Het is míjn verhaal. Als predikant denk je ook weleens dat je er alleen voor staat. Deze tekst biedt me dan troost.” 

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk?  

“Dat het elan komt dat mensen ontdekken hoe belangrijk het is om een geestelijk leven te hebben en hoeveel wij als kerk dan in huis hebben. En dat we open en creatief genoeg zijn om steeds nieuwe wegen te zoeken om die mensen te bereiken en het voor onszelf ook levend te houden.” 

Bekijk de video van de campagne Komtheologiestuderen.nl waarin Neeltje Reijnders vertelt hoe ze bezig is met het opbouwen van ‘een nieuwe kerk’. Een kerk die een andere maatschappelijke rol speelt dan vroeger en interessant is voor jongeren.

Lees meer in de serie over de voorgangers in de Protestantse Kerk:

 

 

Foto: Thierry Schut

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)