Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Maatschappijkritiek vanuit Bijbels perspectief 

Wanneer de kerk geroepen wordt zich uit te spreken, dan moet dat altijd vanuit Bijbels perspectief, ook als het gaat om maatschappelijke of politieke kwesties. God heeft oog voor ieder mens en dat is de houding die van ons allemaal verlangd wordt.  

De ondertitel bij het jaarthema ‘Als nieuw!’, is: Leven in het licht van Gods Koninkrijk. Die laatste zin drukt een grondhouding uit. De kerk moet de wereld vanuit een ander licht – Gods licht – beschouwen.  

Dagelijks zien we veel onrecht voorbijkomen en de kerk laat geregeld van zich horen wanneer er een rode lijn overschreden wordt (of dreigt te worden). Zo werd onlangs nog gesteld dat we als samenleving door een morele ondergrens zakken wanneer de bed-bad-broodregeling wordt afgeschaft en dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking desastreus zijn.  

‘Als nieuw’ is een mooie uitdaging, maar de vraag is wat we daar als kerk onder verstaan. Het gaat niet alleen om mooie voornemens. Gods licht schept waarden. Daarbij is het goed om de volgende vier uitgangspunten voor ogen te houden: 

  1. De schepping is van God. 
  2. De mens heeft daarin een grote plek gekregen, maar dat is altijd in relatie tot anderen en tot de natuur.
  3. Om mens te zijn heb je een ander nodig (wederkerigheid), waar God ons in ontmoet.
  4. We kunnen niet zonder perspectief, als bron van hoop en aanzet tot handelen.  

Deze beginselen kunnen we ook doorvertalen naar het regeringsbeleid. Meer dan eens lijkt het in de politiek om ‘bevlogen pragmatisme’ te gaan. Bevlogenheid en pragmatisme zijn mooi, maar vragen wel om richting en doel. Om een kader dat de bevlogenheid voedt en pragmatisme richt. Bij alle uitdagingen die op ons afkomen, is het altijd weer de vraag waarom en waartoe gaan we aan de slag. Om een voorbeeld te noemen: de komst van vluchtelingen, gaat het hier dan om ‘een probleem’ of om medemensen die in alle kwetsbaarheid op ons pad komen. Om mensen die een appèl op ons doen om naaste te zijn. 

Voor de kerk, de overheid en ieder mens persoonlijk is het noodzakelijk om alle grote politieke vragen te bezien vanuit het licht van Gods Koninkrijk en van daaruit op zoek te gaan naar antwoorden. Het mag ons niet ontbreken aan toekomstperspectief, aan hoop. Die gedachte krijgt concreet gestalte in het onderstaande lied dat geïnspireerd is op Micha 6 vers 8: 

Wat vraagt de Heer nog meer van ons 
dan dat wij recht doen en trouw zijn 
en wandelen op zijn weg? 

Wat vraagt de aarde meer van ons 
dan dat wij dienen en hoeden 
als mensen naar Gods beeld? 

Wat vragen mensen meer van ons 
dan dat wij breken en delen 
als ons is voorgedaan? 

Het is de Geest die ons beweegt 
dat wij Gods wil doen en omzien 
naar alles wat er leeft.' 

Lied 992 uit: Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)