Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

StekUP: Een veilige plaats om te groeien

Voor vluchtelingen en statushouders is het erg moeilijk de Nederlandse arbeidsmarkt te betreden. “Mede door taal- en cultuurverschillen zitten veel mensen ongelukkig thuis”, zegt de Nieuwegeinse Theo Vreugdenhil (29). Vorig jaar richtte hij StekUP op, een coöperatie die kwetsbare mensen ondersteunt bij het starten van een eigen bedrijfje. 

Als pastor bij pioniersplek Cross Culture heeft Theo veel contacten binnen de migrantengemeenschap in Nieuwegein. De dagelijkse problemen van veel statushouders die de vieringen bezoeken ontgingen hem niet. “Je ziet mensen ongelukkig thuis zitten en niet de stap nemen naar een waardevolle levensinvulling. In Nederland een geschikte baan vinden is erg ingewikkeld voor hen.” 

Eigen bedrijfje starten

In 2019 startte Theo StekUP, een sociale coöperatie die mensen de kans biedt een eigen bedrijfje te starten zonder verlies van uitkering. “We regelen een startbudget, verzekering en doen de boekhouding. Op deze manier kunnen mensen al hun tijd in het nieuwe bedrijfje steken.” Al een aantal mensen is succesvol aan de slag in catering, kapsalon, huishoudelijke verzorging of duurzame sector. Het verdiende geld moet in de eigen ontwikkeling worden gestoken. “Mensen halen hun rijbewijs, doen een Excelcursus of kopen een naaimachine.” Als het bedrijf goed draait, kunnen mensen ervoor kiezen hun uitkering te stoppen en zzp'er te worden.” 

De naam StekUP verwijst naar een plantje dat omhoog groeit. Theo: “Net als een stek hebben mensen een veilige plaats nodig om te groeien tot een volgroeide boom of struik. Via de coöperatie kunnen mensen vanuit hun eigen talenten de weg naar een eigen bedrijfje verkennen. Wij zaaien, de Geest doet de rest!” 

Winnaar Jongerenprijs 2020

StekUp is een sociale coöperatie, gestart vanuit Cross Culture, waar mensen met een uitkering samen eigen bedrijfjes kunnen starten. Hoe? Door een fijne werk ‘stek’, samenwerking met anderen, talentgerichte coaching en de ondersteuning van experts uit het lokale bedrijfsleven. StekUP won in oktober jl. de Kerk en Wereld Jongerenprijs 2020. De jonge zeskoppige vakjury was het unaniem eens over de winnaar van de hoofdprijs van 10.000 euro.  "StekUp ziet wat er in jongeren aanwezig is," aldus de jury.

Pioniersplek

StekUP is gestart vanuit Cross Culture Nieuwegein is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland. Een pioniersplek is een vernieuwende vorm van kerkzijn die aansluit bij de veranderende cultuur en allereerst gericht is op mensen die het evangelie niet kennen en niet (meer) betrokken zijn bij een bestaande kerk.

 

Foto: Niek Stam

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)