Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vergaderoping - Wat is een ambt?

Pijl naar links Ideeën

Deze vergaderopening maakt onderdeel uit van de serie ‘Hoopvol kerk-zijn in een seculiere tijd’. Iedere opening in deze serie biedt als starter een casus en als verdieping een reflectie op deze casus.  

Het is van belang dat alle deelnemers aan de vergadering de Bijbeltekst voor zich hebben en kunnen meelezen. De teksten ter verdieping zijn niet altijd geschikt om integraal voor te lezen tijdens de vergadering. Wellicht kun je een paar gedachten eruit halen. Ook is het mogelijk de tekst vooraf of nadien te delen met de leden van de kerkenraad.    

Welkom

Heet iedereen welkom op een voor jullie kerkenraad vertrouwde wijze.  

Starter  

De starter voor de vergaderopeningen in deze serie is telkens een casus uit het gemeenteleven begrepen. Lees de volgende tekst voor:

Een kerkenraad heeft moeite met het vervullen van de ambten. Er zijn genoeg vrijwilligers te vinden voor klussen, maar de zoektocht naar een nieuwe ouderling verloopt moeizaam. ‘Zo gelovig ben ik niet,’ zegt de een. ‘Ik wil niet vooraan in de kerk zitten,’ zegt de ander. ‘Ik houd niet van vergaderen,’ zegt weer een ander. ‘Laat mij maar de handen uit de mouwen steken.’

Op de kerkenraadsvergadering wordt erover gepraat. Welk beeld stralen ze zelf uit? ‘Ik ervaar mijn ambt als verrijkend,’ zegt de een. ‘Ik weet me geroepen. Maar het is best wel spannend.’ Een ander: ‘Ik ben er zo maar ingerold. We zijn een mooie club mensen.’ Maar hoe verdeel je de taken? En wat is het ambt eigenlijk? 

Vragen bij de casus:  

  • In hoeverre is een dergelijke casus herkenbaar voor je?
  • Kunnen jullie de ambten goed vervullen?  
  • En zo ja, wordt het ambt dan ook wel eens als zwaar ervaren?  
  • Welk advies zou je de kerkenraad uit de casus geven? 

Verdieping

Bij de reflecties op de casus in deze serie wordt veel gebruikgemaakt van het gedachtegoed van de Amerikaans-Lutherse theoloog Andrew Root. Roots grote verlangen is kerken te helpen om overeind te blijven in een seculiere cultuur. Hij doet dat door te prikkelen, uit te dagen, vanzelfsprekende vooronderstellingen tegen het licht te houden en hoop en nieuw perspectief te bieden, vaak verrassend en uit onverwachte hoek.  

In de kerkenraad kom je als geroepenen samen. Zo heb je het ook gehoord toen je bevestigd werd in het ambt: God zelf heeft jou geroepen. Maar wat is roeping? Voor mensen buiten de kerkenraad is het moeilijk te geloven dat God zelf jou geroepen heeft en misschien vind je het zelf ook wel lastig om te geloven. Het geloof dat God spreekt in deze wereld is voor velen vreemd, zo niet voor allen. Daarmee is roeping een lastige zaak geworden.  

Laten we nog eens het overbekende verhaal van de barmhartige Samaritaan lezen. De priester en de Leviet gaan voorbij aan het slachtoffer aan de kant van de weg, geslagen door rovers. Het is bon ton om de beide mannen te excuseren. We begrijpen wel dat zij niet waagden de man te helpen. Maar laten we eerlijk blijven: ze zijn geroepen ambtsdragers en zij leven niet naar hun roeping. Jezus maakt daarmee het ambt zwaar. Je kunt het verzaken. Tegelijkertijd relativeert Hij het instituut ambt ook. Want juist de man zonder ambt, de Samaritaan, blijkt de ware ambtsdrager. De Samaritaan deelt in het leven van de in elkaar geslagen man. Hij verbindt zijn wonden. Jezus zegt dat je op die manier deelt in Gods’ eigen wezen. Kijk nog eens naar Jezus: tijdens Zijn leven laat Jezus zien hoe Hij genezing en leven geeft aan mensen. In dienstbaarheid toont Hij Zijn roeping. Zijn dood en opstanding zijn tenslotte de ultieme levensgave aan ons. In het ambt delen we in Zijn beweging naar ons. Dat is groot maar dat begint klein, in de beweging naar onze buurman of buurvrouw. Jezus laat zelf zien hoe gewoon en aards Zijn leven is. Het ambt is niet anders dan dienst, dienst aan je naaste. Om die roeping te vervullen hoef je geen supergelovige te zijn, maar een mens met open ogen en oren.  

Verwerking 

Het onderdeel verwerking biedt enkele gespreksvragen. Lees met elkaar de bijbeltekst Lucas 10: 25-37.

Gespreksvragen bij de tekst:

  • Wie draagt het ambt in dit verhaal?
  • Wat betekent voor jou dat wij in het ambt ‘in Gods leven delen’? Maakt dat het ambt zwaar of juist licht? 
  • Geef twee woorden die voor jou met het ambt verbonden zijn. 

Lied of gebed

Lied 827 uit liedboek Zingen en Bidden 

Goede God, wij danken U dat wij door U geroepen worden. U neem de angst weg dat wij niet in staat zouden zijn U te volgen. Trek ons naar U toe en laat ons weer in vrede leven, in Jezus’ naam. Amen. 

Verder lezen?  

Word je getriggerd door Roots gedachten? Zijn boek Wachten op God is in het Nederlands vertaald en biedt een heel goede introductie op zijn denken. Beheers je voldoende Engels, kijk dan eens op zijn website en/of zoek op zijn naam op YouTube, daar zijn veel lezingen te vinden.