Pijl naar links Terug naar thema Kerk & Israël
Op 11 september vindt de landelijke ontmoetingsdag Kerk & Israël plaats. Het thema van de dag is anti-judaïsme. Wat is het, waar komt het vandaan, en hoe werkt het vandaag de dag nog door? Bart Gijsbertsen: “Het is een verlegenheid van de kerk.“
Op 11 september vindt met als thema ‘anti-judaïsme’ de landelijke ontmoetingsdag Kerk & Israël plaats. Ewoud Sanders, die stereotyperingen over joden in jeugdverhalen heeft onderzocht en beschreven, is een van de sprekers. “Ik wil patronen laten zien die heel hardnekkig zijn.”
Het moderamen van de generale synode heeft een gelukwens gestuurd aan Joodse partners om hen te feliciteren met het 75-jarige bestaan van de staat Israël.
Op zondag 29 januari organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Scriba René de Reuver was erbij. “Zo’n collectieve herdenking doet veel met me.”
Op zondag 29 januari 2023 vindt de Nationale Holocaust Herdenking plaats. Als kerk ben je geroepen alert te blijven op alle vormen van antisemitisme. Een goede gelegenheid om daar in de eredienst aandacht aan te geven. Achtergrondinformatie en enkele liturgische suggesties bieden daarvoor een handreiking.
De eerste zondag van oktober is Israëlzondag. De Protestantse Kerk biedt ieder jaar bij deze zondag handvatten om mensen in de kerk bij de joodse wortels van hun geloof brengen en mede daardoor het begrip voor en gesprek met joden te bevorderen.
Verklaring van de Protestantse Kerk in Nederland over erkenning van schuld en onze verantwoordelijkheid voor de toekomst, zoals uitgesproken door ds. René de Reuver, scriba generale synode, tijdens de Kristallnachtherdenking op 8 november 2020.
Op 8 november 2020 om 16:00 uur wordt de jaarlijkse Nationale Kristallnachtherdenking gehouden. De herdenking wordt live uitgezonden vanuit de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam. Scriba René de Reuver spreekt tijdens deze herdenking een schuldbelijdenis uit.
Het moderamen van de Protestantse Kerk reageert op de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de steunbetuiging van de Raad van Kerken voor een brief van de Wereldraad van Kerken. "De passage in de brief van de Wereldraad over de mogelijke politieke sancties tegen Israël gaat echter een stap te ver."
De Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen een toenemend antisemitisme in ons land. De twee grootste kerkgenootschappen in Nederland sluiten daarmee aan bij een gevoel van urgentie over dit onderwerp in politiek en samenleving.