Pijl naar links Terug naar thema Veilige gemeente
De Protestantse Kerk wil een veilige kerk zijn en dat in de kerkorde verankeren. Op de generale synode van april is daarom een nieuwe generale regeling opgesteld. Uitgangspunt is dat kerkenraden het gesprek over een veilig klimaat in de gemeente stimuleren.
Gemeenten moeten nadenken en actie ondernemen om een ‘veilige kerk’ te zijn. Dat heeft de generale synode besloten. Veilig kerk-zijn begint bij fatsoenlijke omgang met elkaar tot weten wat er moet gebeuren als er onverhoopt sprake is van seksueel misbruik.
Na het gesprek over veilig kerk-zijn, volgde een intensief gesprek over het daderbeleid van de Protestantse Kerk. De generale synode heeft besloten dat als ambtsdragers zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van een pastorale relatie het voortaan mogelijk is om hen uit het ambt te ontzetten zonder mogelijkheid van terugkeer.
Werken aan een veilige kerk is een opdracht voor alle plaatselijke gemeenten. Meldpunt SMPR, dat gemeenten daarin bijstaat, heeft zijn materialen vernieuwd.
De werkgroep Eredienst en kerkmuziek biedt via de website van het dienstboek liturgische bouwstenen aan waarvan gebruik kan worden gemaakt in een eredienst, waarin een trans persoon zich met een nieuwe naam presenteert en een zegen ontvangt.
Ds. René de Reuver, scriba generale synode, betreurt de naar Nederland overgewaaide Nashville-verklaring.
Grensoverschrijdend gedrag komt ook in de kerk voor. Het project Veilige gemeente van de Protestantse Kerk helpt van de kerk een veilige(r) plek te maken. Coördinator Lenny van den Brink ziet mogelijkheden.
Zeventien Nederlandse kerkgenootschappen hebben op 17 mei een gezamenlijke verklaring ondertekend tegen geweld tegen homoseksuelen. Het document kwam tot stand op verzoek van en onder begeleiding van COC Nederland en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). Tot de ondertekenaars behoren onder meer alle kerken die zijn aangesloten bij de Raad van Kerken in Nederland.