Pijl naar links Terug naar thema
De afstand tussen burger en boer lijkt groter dan ooit. Akkerbouwer Cornelis Mosselman en melkveehouder Martin Immink kunnen daarover meepraten. Samen bidden voor het groeiseizoen op Biddag geeft nieuwe moed. “Als christenen moeten we vooroplopen om de agrarische sector gezond én toekomstbestendig te maken.”
Dat een groene kerk zoveel meer kan doen dan zonnepanelen op het kerkdak plaatsen, zag directeur Jurjen de Groot bij de Brinkstraatkerk in Bennekom. “Met ‘Duurzaam Bennekom’ laten zij zien dat veel kleine initiatieven samen voor grote veranderingen kunnen zorgen.”
De toekomst van landbouw en veeteelt in Nederland is een heet hangijzer. Kan de kerk een verbindende rol spelen? “De landbouw loopt vast. Iedereen eet, dus iedereen is verantwoordelijk. Het zou mooi zijn als kerken zich verbinden met de boerderij.”
Vanaf 1 juni is GroeneKerken een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en Maatschappij van Welstand. Tearfund heeft zich teruggetrokken om zich meer te focussen op het initiatief GroenGelovig. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Het is goed dat er nu een nieuwe rolverdeling is die past bij de identiteiten van de dragende partijen. Samen met Maatschappij van Welstand willen we verder bouwen aan inhoudelijke verdieping van GroeneKerken.”
De grootste bedreiging voor het klimaat is niet een gebrek aan kennis, maar een gebrek aan hoop, zegt sterrenkundige Heino Falcke. “Als de toekomst van God is, moeten wij ons voor de toekomst inspannen: de tuin van Eden bewerken en erover waken.”
In juni werd de hervormde gemeente Hierden de 300e Groene Kerk in Nederland. Het netwerk van kerken dat milieu en klimaat hoog in het vaandel hebben staan groeit de laatste jaren hard. Kerkrentmeester Marnix van der Velden: "Je wilt zoveel mogelijk effect hebben. Als al onze 1500 leden thuis ook duurzamer gaan leven, heb je meer impact. En als die mensen het in hun omgeving weer doorvertellen is de sneeuwbal nog groter."
De Groene Kerken-beweging van Kerk in Actie, Tear en Maatschappij van Welstand verwelkomt deze maand haar 300ste deelnemer: de Hervormde Gemeente Hierden. Vooral de laatste jaren groeide het netwerk hard, met gemiddeld één nieuwe aanmelding per week. ‘Milieu en klimaat is voor steeds meer kerken een belangrijk onderwerp’, zegt Matty van Leijenhorst, coördinator van GroeneKerken.
Ook de kerken lopen mee in de landelijke klimaatmars op zondag 10 maart 2019. Voorafgaand aan de mars vindt er een oecumenische viering plaats die georganiseerd is door de Groene Kerken beweging. In deze viering bidt ds. René de Reuver om een zegen. Daarnaast is er een klimaatlied en gebed beschikbaar.
Op 8 oktober is het feest in Ede: de honderdste groene kerk heeft zich aangemeld! Dan wordt gevierd dat de honderdste groene kerk zich heeft aangesloten bij de GroeneKerkenactie van Kerk in Actie en Tear. Bijzonder feit: de titel wordt gedeeld door maar liefst vijf geloofsgemeenschappen, die gezamenlijk optrekken in het proces van verduurzaming.