Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kerk in Actie vraagt opnieuw aandacht voor zorgelijke situatie kerken Syrië

In barre economische tijden in Syrië blijft de opbouw van verwoeste kerkgebouwen hoop bieden op betere tijden. Met een speciaal herstelfonds helpt Kerk in Actie Syrische kerken bij dit belangrijke werk. Op 18 september wordt er opnieuw landelijk gecollecteerd voor de opbouwwerkzaamheden. Doet jouw gemeente mee?   

Onder armoedegrens

De dramatische situatie in Syrië heeft grote gevolgen voor de inwoners. “De Syrische pond heeft maar liefst 98 procent van zijn waarde verloren. Van de meeste mensen is hun spaargeld – en dus hun pensioen – in rook opgegaan”, vertelt Dick Loendersloot, noodhulpspecialist bij Kerk in Actie. “Ze kunnen al nauwelijks rondkomen, en de stijgende prijzen voor voedsel en energie maken dat alleen maar erger.” Meer dan 13 miljoen Syriërs zijn inmiddels afhankelijk van humanitaire hulp, 90 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 

Herstelfonds

Door de internationale sancties kun je in Syrië nauwelijks aan eerste levensbehoeften komen. Het herstel van kerkgebouwen geeft perspectief. Dick Loendersloot: “Als de kerk er weer is, kan zij haar onmisbare taak in de samenleving weer oppakken: hulp bieden aan mensen die getroffen zijn door geweld, crisis en oorlog, ongeacht hun afkomst of geloof.” 

Dat is precies de reden waarom Kerk in Actie drie jaar geleden het Herstelfonds voor Syrische kerken oprichtte, samen met de Middle East Council of Churches (MECC). Op de lijst van het fonds staan ongeveer 45 van de ruim 75 verwoeste kerkgebouwen, maar ook gemeenschapscentra en bejaardenhuizen. Er is veel geld nodig om deze weer op te bouwen. 

Er is veel geld nodig om de talloze verwoeste kerkgebouwen weer te herstellen.

Opbloeien

Minstens 30 procent van het herstel van een gebouw wordt betaald door de eigenaar: de landelijke kerk en/of de plaatselijke kerkelijke gemeente. Het Herstelfonds neemt de rest van de kosten voor zijn rekening, tot een maximum van 70.000 dollar.

Hoewel het herstel vordert, verlopen de bouwwerkzaamheden langzamer dan gehoopt. Dit komt door de economische situatie als gevolg van de oorlog en de westerse sancties. Bouwmaterialen zijn duur en schaars. “Bouwbedrijven vragen meer geld dan begroot, er gaat veel tijd zitten in onderhandelingen”, zegt Loendersloot. “Het hele herstelproces vraagt om een enorme flexibiliteit en veel geduld.”

Diaken Milad bij de eerste opbouwwerkzaamheden van zijn verwoeste kerk.

Waardevolle plek

Diaken Milad Simo (61) van de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo kan niet wachten tot zijn kerk weer is hersteld. Zijn kerkgebouw werd volledig verwoest na een bomaanslag en moet weer van de grond af worden opgebouwd. “Ondanks alle tegenslagen zijn we vastbesloten dat dit de plek blijft waar we God aanbidden. Hier liggen onze wortels, deze plek is zo waardevol voor ons. Daarom hebben wij ons kerkgebouw aangemeld bij het Herstelfonds. Met hulp van Kerk in Actie wordt onze kerk in oude glorie hersteld. Als de kerk er weer is, kan onze gemeente weer opbloeien. Ik kijk reikhalzend uit naar de dag dat de deuren weer openen.” Milad is dankbaar voor de financiële hulp van Nederlandse kerken bij het herstelwerk. “Jullie laten ons zien dat we één zijn in Christus. De steun die we van jullie krijgen, is voor ons van onschatbare waarde!”

Steun de kerk in Syrië

Op zondag 18 september staat dit belangrijke werk in Syrië op het collecterooster van de Protestantse Kerk. Doet jouw gemeente ook mee? Hiermee draag je bij aan de wederopbouw van de kerk van diaken Milad en andere kerken en gebouwen in Syrië. Meer informatie is te vinden op kerkinactie.nl/syrie

Lees hoe Pamela, lid van het zondagsschoolteam van de kerk in Aleppo, hoopt op spoedig herstel van haar kerk:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)