Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
Onderwerp

Biddag & Dankdag

Materialen voor kerken Biddag en Dankdag

Biddag voor Gewas en Arbeid en Dankdag voor Gewas en Arbeid zijn twee gedenkdagen in het protestantisme in Nederland, waarin er speciaal gebeden (in het voorjaar) en gedankt (in het najaar) wordt voor de oogst en het werk.

Proeven en praten

Werkvorm 'Proeven en praten'

Waar komt jouw dagelijks brood vandaan? 'Proeven en praten over jouw dagelijks brood’ is een gezellige en leerzame manier om inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Bereid samen een heerlijk driegangenmenu, en luister tijdens de maaltijd welke weg de producten op je bord hebben afgelegd. Kerk in Actie, Arocha en Micha Nederland ontwikkelden deze actuele werkvorm.

Ga naar de site Proeven & Praten

Raad van Kerken biddag

Gespreksmateriaal 'Van crisisjaar naar jubeljaar'

De brochure biedt bij het onderwerp 'van crisisjaar naar jubeljaar' verdieping en bezinning. De brochure bevat een achtergrondartikel, ervaringsverhalen, meditatieve teksten die aanhaken bij de teksten van de Bid- en Dankdag voor gewas én arbeid en de Zondag van de arbeid, en tot slot een artikel met betrekking tot jongeren en het thema. Kerk in Actie verzorgt in samenwerking met de Raad van Kerken dit materiaal voor de bid- en dankdagen.

Bekijk deze brochure

Werkvormen biddag 9-12 jaar

'Lees je Bijbel, bid elke dag'. Misschien ken je dit liedje wel. Bidden kun je elke dag doen. Eén keer per jaar is er op de eerste woensdag in maart echter een officiële biddag. Sta in die week met je groep eens stil bij biddag met de volgende werkvormen.

Bekijk werkvormen biddag

Bid- en dankdagmap HGJB

Biddagmap HGJB 2024: Bidden = vertrouwen

Het thema voor de HGJB-Bidddagmap is ‘Bidden = vertrouwen’ en Psalm 23 is gekozen als centraal bijbelgedeelte. In Psalm 23 zingt David over ‘De Heer is mijn herder’. "Deze Biddag mogen we bidden of de goede Herder ons bij grazige weiden en stille wateren wil brengen. Daar zal de Heere God Zelf in voorzien, omdat Hij de aarde vruchtbaar heeft gemaakt, zodat er gewassen en vruchten kunnen groeien."

Meer informatie biddagmap

Dankdagmap HGJB

Dankdagmap 2023: Waar kijk jij naar?

Johannes 6:1-15 is gekozen als centraal bijbelgedeelte. In dit verhaal vraagt Andreas zich af hoe 5 broden en 2 vissen ooit genoeg kunnen zijn voor zoveel mensen. Maar Gods antwoord is ‘genoeg’. "Deze dankdag mogen we onze dank bij God brengen. Voor de scheppingskracht in de natuur die het graan laat groeien. En we mogen stil staan bij datgene dat we zelf kunnen geven om uit te delen in het vertrouwen dat de Heere God het zal gebruiken tot Zijn eer."

Meer informatie dankdagmap

Dankbaarheidsmarkt

Werkvorm Dankbaarheidsmarkt

Organiseer rond de dankdagviering een dankbaarheidsmarkt voor de hele gemeente. Gemeenteleden nemen mee dat op de markt weggegeven mag worden. Dit kan een zelfgebakken cake zijn, een pompoen, boontjes of bloemen uit de tuin, zelfgemaakte kaartjes: alles is goed.

Bekijk werkvorm Dankbaarheidsmarkt

Protestantse Kerk