Proefplekken
Initiatieven die zich richten op het bouwen van een nieuwe inclusieve community
Alle informatie om een proefplek te starten en verder vorm te geven.
Wat is een proefplek?
Pioniersplekken, kliederkerken, (diaconale) presentieplekken en monastieke initiatieven … ze kunnen allemaal een proefplek zijn. Proefplekken zijn alle initiatieven die zich richten op het bouwen van een nieuwe inclusieve community. Een plek waar mensen met verschillende achtergronden bij elkaar komen rond dat wat hen samenbindt, en waar de initiatiefnemers in woorden en daden iets delen van hun christelijke inspiratie.
De naam proefplek heeft iets van ‘experiment’ in zich, uitproberen. Hopelijk maakt de plek iets zichtbaar van Gods nieuwe wereld.
- Ik wil me oriënteren
- Hoe start ik een proefplek?
- Online leermodules voor proefplekken
- Ondersteuning nodig?
- Begeleiding
- Financiële ondersteuning
- Pastorale ondersteuning - Pionier als werker in de kerk
- Overzicht van proefplekken
- Doorstroom pioniersplekken
Voorbeelden
Je kunt denken aan een initiatief dat gericht is op jonge gezinnen in het dorp die niet kerkelijk betrokken zijn. Ze komen samen bij een kliederkerk op woensdagmiddag op school, samen met de organiserende gemeenteleden, onder wie een aantal oma’s die hun kleinkinderen meenemen naar de kliederkerk. Wat samenbindt is de creatieve vorm van kerk-zijn, samen ontdekken wat de bijbelverhalen vertellen, samen vieren en samen eten. Voor de kinderen zijn er leeftijdsgenoten, dat bindt ook samen. In de activiteiten en de interactieve viering wordt iets van het christelijk geloof gedeeld. De aanwezigen krijgen een uitdaging mee om na de kliederkerk mee aan de slag te gaan. Ze worden naar aanleiding van het verhaal van Zacheüs die niet populair was, uitgedaagd om bij iemand op visite te gaan die moeilijk in de groep ligt. Zo geven ze invulling aan hoe je de christelijke inspiratie kunt uitdragen.
Voorbeeld 2:
Je kunt ook denken aan een groep twintigers die bij elkaar komt rond het thema ‘duurzaamheid’. Twintigers uit de kerk en uit de omgeving hebben samen besloten om aan de slag te gaan met zorg voor de aarde. Zo hebben ze samen een plog-groepje: samen hardlopen met een vuilniszak en een knijpstok om vuil te rapen. Ook gaat een groepje actief in gesprek met de gemeenteraad om samen te zoeken naar hoe de gemeente kan verduurzamen en vergroenen. Een aantal twintigers is christen en organiseert bijeenkomsten om te onderzoeken wat we vanuit de Bijbel en de christelijke traditie kunnen leren over rentmeesterschap en zorg voor de schepping. Ook twintigers zonder binding met de kerk worden hiervoor uitgenodigd. Dit netwerk van twintigers ontmoet elkaar regelmatig. De relaties worden hechter, er ontstaat een community
Houd me op de hoogte
De facebookpagina ‘Pioniers Protestantse Kerk’ is bedoeld voor alle teams die betrokken zijn bij een proefplek of er een gaan starten. Niet om je eigen activiteiten te promoten, maar om contact te houden met en vragen te kunnen stellen aan andere pioniers.
In de wekelijkse nieuwsbrief van de Protestantse Kerk kun je - na aanmelding - kiezen voor het profiel 'betrokken bij missionair werk'. Op die manier ontvang je nieuws dat interessant is voor jou.