Dorpskerken­beweging

Kerk in, van en voor het dorp

De dorpskerkenbeweging biedt een platform waar kerken ervaringen kunnen delen, elkaar helpen en inspireren.

Over de dorpskerkenbeweging

Bijna elk dorpsaanzicht in ons land wordt gekenmerkt door een kerktoren. Dat tekent de rol die de kerk vanouds in het dorp heeft: middelpunt van de samenleving. Ook vandaag de dag.

Dorpskerken vervullen, onder meer door hun diaconale activiteiten, een maatschappelijke functie. Ze maken deel uit van de dorpscultuur. Om dat zo te kunnen houden, is de dorpskerkenbeweging in het leven geroepen.

In tijden van organisatievragen en samenwerking met kerken in de buurt wil de dorpskerkenbeweging een platform bieden waar kerken ervaringen kunnen delen, elkaar helpen en inspireren.

Kerk in, van en voor het dorp zijn is namelijk niet altijd vanzelfsprekend meer. Teruglopende ledenaantallen en financiële middelen en soms het moeten sluiten van de kerkdeuren kunnen de zichtbare aanwezigheid in het dorp onder spanning zetten.

Meer weten over de Dorpskerkenbeweging?

De introductiebrochure schetst kansen en uitdagingen voor de dorpskerk en wat de Dorpskerkenbeweging voor de dorpskerk kan betekenen. Maak na het lezen van de brochure tijdens een online proeverij kennis met de Dorpskerkenbeweging. Tijdens deze proeverijen is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan een dorpskerkenambassadeur.

Brochure downloaden  Aanmelden proeverij 'Sporen van God in het dorp'

Hoe kunnen we kerk zijn in, van en voor het dorp?

Steeds meer dorpskerken stellen zichzelf deze vraag. De introductiebrochure van de Dorpskerkenbeweging en de brochure 'Omdenken in de dorpskerk' helpen kerkenraden en gemeenten met deze vraag aan de slag te gaan.

Volg de voortrekkerstraining Kerk & Dorp. In deze training ga je aan de slag om jouw dorpskerk meer te verbinden met het dorp.

Zie deze vier ideeën. Ieder idee bevat een brochure, een video, een verdiepend en een praktisch artikel. Om samen als gemeente met dit thema aan de slag te gaan.

Dorpskerkenambassadeurs

Op de hoogte blijven van de dorpskerkenbeweging?

Word lid van de Facebookgroep