Pijl naar links Terug naar thema Ontstaan mozaïek van kerkplekken
Vijftien jaar geleden ontstond vanuit de Rotterdamse Pelgrimsvaderkerk een missionair initiatief dat uitmondde in de gemeente Geloven in Spangen. Op de generale synode van 19 juni jl. werd bekendgemaakt dat Geloven in Spangen officieel een kerngemeente is geworden. Er zijn ongeveer 400 mensen vanuit diverse culturen betrokken bij deze nieuwe vorm van kerk-zijn.
De generale synode heeft de ambtsvisie, zoals verwoord in het rapport ‘Geroepen en gezonden’ aanvaard als uitgangspunt voor haar beleid en verdere visieontwikkeling.
Het rapport ‘Lichter kerk-zijn’ is door het moderamen vastgesteld na het peilen van de mening van de generale synode over dit rapport. Tijdens de peiling stemden synodeleden unaniem voor dit rapport.
De afgelopen tien jaar zijn bijna 150 pioniersplekken vanuit de Protestantse Kerk in Nederland gestart. Hoe staat het ervoor bij deze nieuwe vormen van kerk-zijn? In het vandaag verschenen tussenrapport is er vooral aandacht voor wat pionieren concreet betekent in mensenlevens. Projectleider Erik Verwoerd is hoopvol over de ontwikkeling binnen pioniersplekken, maar onderkent ook: “Het lukt niet overal om mensen zelf ook verantwoordelijkheid te laten dragen.”
In twee opeenvolgende agendapunten gingen de leden van de generale synode tijdens de eerste synodedag verkennend in gesprek met elkaar over het ambt en het ‘werkzaam vermogen’ van gemeenten. Op het eerste gezicht lijken deze twee onderwerpen weinig gemeen te hebben. Toch starten beide onderwerpen bij de essentie van het kerk-zijn.
Een kerngemeente is een lichtere vorm van kerk-zijn. Concreet is deze vorm ontstaan vanwege verzoeken van pioniersplekken die zelfstandig willen worden (pioniersplekken zijn altijd verbonden aan een gemeente). In een eerdere synodevergadering is besloten dat er ruimte is voor nieuwe vormen van kerk-zijn die in de loop der jaren ‘volwassen’ zijn geworden.
Vandaag heeft de synode besloten over de toelatingscriteria voor kerngemeenten. Er komt vanaf 2020 ruimte voor nieuwe vormen van kerk-zijn die in de loop van jaren ‘volwassen’ zijn geworden. De belangrijkste aanpassing van de synode is dat er minimaal tien leden nodig zijn in plaats van drie.
Nieuwe kerkplekken die volwassen zijn geworden krijgen de ruimte om zelfstandig binnen de Protestantse Kerk te gaan functioneren. Dat is het principebesluit dat de synode vandaag heeft genomen. Over de uitwerking en randvoorwaarden moet verder gesproken worden. Daarvoor wordt een extra synodevergadering op 22 juni belegd.
Wat is er nodig om groter wordende nieuwe kerkplekken een zelfstandige plaats te geven in de kerk? Tijdens de eerste avond van de ronde ‘Mozaïek van kerkplekken’ komen veel ideeën en ervaringen voorbij. “We moeten meer naar gaven kijken in plaats van naar ambten.”
Wat is eigenlijk een kerk? Zijn ouderlingen en diakenen echt nodig? Hoeveel opleiding is nodig voor ambtsdragers die Woord en sacramenten bedienen? Vragen die bovenkomen nu er binnen de Protestantse Kerk een mozaïek van kerkplekken ontstaat. De vandaag verschenen conceptnota geeft antwoorden op deze vragen.
Voor het eerst in haar bestaan krijgt de hervormde wijkgemeente (wijk 2) in Berkenwoude een eigen predikant. Met behulp van de mobiliteitspool van de Protestantse Kerk is het mogelijk dat de predikant M.M.J. Verheuvel werkzaam is in twee gemeenten. Lees hier hoe deze unieke samenwerking tot stand kwam en hoe ds. Verheuvel het bijzondere beroepingsproces heeft ervaren.