Pijl naar links Terug naar thema Vluchtelingen
Sta in de week van 20 juni, Wereldvluchtelingendag, stil bij het lot van mensen wereldwijd op de vlucht. Kerk in Actie heeft liturgiesuggesties, een actie om vluchtelingen in je omgeving te verrassen en een handleiding om plaatselijk een wake te organiseren.
De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen verlengen het project De Thuisgevers. Zeker tot april 2024 worden statushouders begeleid en gehuisvest in leegstaande gebouwen via maatschappelijke initiatieven. Directeur Jurjen de Groot: “We voelen ons onverminderd betrokken bij de opvang van vluchtelingen.”
De Protestantse Kerk roept gemeenten op na te denken of zij mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten kunnen ondersteunen. Overleg als kerk eerst met je eigen burgerlijke gemeente wat je kunt doen om Oekraïners op te vangen die hier géén asiel aanvragen.
Via het iniatief De Thuisgevers is er opnieuw woonruimte gevonden voor vluchtelingen: de pastorie van de Protestantse Gemeente Breukelen biedt vanaf deze maand zes statushouders een tijdelijk onderkomen. Initiatiefnemer Bertine Oosthoek: "Ik ben blij dat we zo concreet kunnen bijdragen aan een oplossing.”
Er móet iets gebeuren aan de onmenselijke situatie van vluchtelingen in Griekenland en ook in Nederland. We kunnen niet langer wegkijken. Ook politici niet! Laten we dit onrecht daarom als kerken samen aanKAARTEN. Doe mee met jouw gemeente!
Het project de Thuisgevers, een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen, verwacht de komende maanden samen met kerken en andere maatschappelijke organisaties honderden statushouders door heel Nederland te kunnen huisvesten. Staatssecretaris Eric van der Burg zegde vandaag zijn financiële steun toe voor dit “oplossingsgerichte initiatief.” Er kan bovendien gebruik worden gemaakt van rijksfinanciering voor de huisvestingskosten in de eerste periode.
Sinds het initiatief ‘De Thuisgevers’ als een uitweg uit de opvangcrisis door de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen is gelanceerd, hebben zich tientallen kerken en andere maatschappelijke organisaties uit het hele land gemeld met interesse en soms zelfs al met concrete aanbiedingen.
Kerken willen graag iets betekenen in de noodopvang van asielzoekers, maar lopen tegen gebrek aan capaciteit of ruimte aan. Dat blijkt uit onderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland naar aanleiding van de 'opvangcrisis' in Nederland. De bijdrage van kerken ligt vooral op het gebied van aanvullende activiteiten en gebruik van gebouwen, en minder op het bieden van crisisopvang.
Kerk in Actie manager Pepijn Trapman ziet deze week in Hongarije met eigen ogen hoe hard Hongaarse kerken werken om Oekraïense vluchtelingen een veilige plek te bieden. Kinderen gaan er naar een speciale pop-upschool, gezinnen worden opgevangen in speciale 'shelters' en krijgen hulp bij traumaverwerking. Kerk in Actie ondersteunt dit werk via ACT, het internationale kerkelijk netwerk.
Vanuit Nederland meer doen voor vluchtelingen in Griekenland: dat is de oproep van de Raad van Kerken in Nederland na een bezoek aan kerken en vluchtelingen op het Griekse vasteland. De Protestantse Kerk in Nederland is een van de 19 aangesloten kerken. De Raad overhandigde gisteren een rapport met zijn bevindingen aan de Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit voor meer juridische hulp aan vluchtelingen, hulp bij integratie en aandacht voor de rol die kerken spelen in de opvang en het maatschappelijk debat.
Van het verstrekken van maaltijden aan arme Grieken tot het bieden van onderdak aan vluchtelingen, overal in Griekenland zijn het de kerken die het voortouw nemen. Ds. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Naast alle uitzichtloosheid die er is in Griekenland, is het hartverwarmend hoe kerken hun naasten in nood hulp bieden.”