Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Project ‘Share joy, share faith’ bouwt bruggen naar migrantenchristenen 

Er zijn nauwelijks contacten tussen migrantenchristenen en witte christenen. En waar die er zijn, blijft het contact vaak beperkt tot de leiders van de betrokken organisaties. Tijd om daar verandering in te brengen, vinden de organisaties achter het project Share Joy Share Faith. 

Er zijn meer dan 1,3 miljoen migrantenchristenen in Nederland. Ze komen vaak uit landen waar ze een moeilijke positie hadden, soms zelfs vervolgd werden. Ze hebben er bewust voor gekozen om christen te zijn en ze hebben een persoonlijke relatie met God. Waar Nederlandse, witte, kerken veelal kleiner worden, groeien de migrantenkerken. Toch zijn er nauwelijks contacten over en weer.  

Dat kan beter, vinden Kerk in Actie en de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN). Ze riepen het project Share Joy Share Faith in het leven. Doel: bruggen bouwen tussen Nederlandse christenen en christenen met een migratieachtergrond. “Samen vormen we immers het lichaam van Christus", zegt Shadi Haddad, werkzaam bij Kerk in Actie voor de contacten met migrantenkerken. Het project wil er daarom voor zorgen dat deze christenen elkaar ontmoeten, om elkaar te leren kennen, in een ontspannen omgeving. 

Onbekend maakt onbemind 

Want veel weten ze nog niet van elkaar. Nederlandse christenen weten vaak niet dat er ook veel migrantenchristenen betrokken zijn bij de kerk en bij maatschappelijke kwesties als armoedebestrijding. Migrantenchristenen op hun beurt weten vaak niet dat er onder Nederlandse christenen ook actief praktiserende christenen zijn. Door Share Joy Share Faith hoopt men uiteindelijk ook in de eigen woonomgeving de drempel te verlagen om contacten met medegelovigen van een andere achtergrond te leggen.  

Positieve ervaring 

Het idee achter het project is om actieve deelname van migrantenchristenen aan christelijke conferenties, die tot nu toe vrijwel volledig 'wit' zijn, te stimuleren en faciliteren. Zo namen 12 migrantengezinnen dit jaar deel aan de voorjaarsconventie van CWN. Shadi Haddad, van Syrische afkomst, was twee jaar geleden door de organisatie Connecting Churches als spreker uitgenodigd op deze conventie. Vorig jaar werd hij met zijn gezin uitgenodigd, en dit jaar waren er dus maar liefst 12 migrantengezinnen aanwezig. “Een heel positieve ervaring”, zegt Haddad. “We waren er niet alleen als gasten maar ook als deelnemers. We hadden het gevoel dat we welkom waren.”  

Actief deelnemen is een van de voorwaarden van het project. "Waar mogelijk draagt elke deelnemer actief bij aan het programma, bijvoorbeeld door het leiden van een workshop, door muzikale inbreng tijdens de kerkdiensten, of bijvoorbeeld het uitspreken van een gebed. We hopen volgend jaar naast de CWN-conventie uit te breiden naar nog een andere conferentie, New Wine of Opwekking.”  

Over het succes van de deelname van migrantengezinnen aan de CWN-conventie waren alle betrokkenen het eens: het was een prachtige aftrap van het project. Er werd over en weer positief op elkaar gereageerd. De actieve aanwezigheid van de groep migrantenchristenen werd gezien als een verrijking.  

Groei 

Share Joy Share Faith zal gestaag groeien, hoopt Haddad. “Maar we hebben subsidie nodig. Migrantenchristenen zullen niet veel betalen om naar een conventie te gaan. Als we nieuwe migranten willen motiveren om te gaan, is het goed als een deel van het deelnamegeld voor hen betaald wordt. Op het Inspiratiefestival vorig jaar mochten 15 migrantenjongeren gratis deelnemen. Dat was fijn, want het was voor hen een prachtige ervaring.” 

Haddad droomt dat het project het begin is van meer en beter contact tussen migrantenchristenen en witte christenen. “Het is een goede manier om bruggen te bouwen met migrantenkerken en draagt bij aan hun integratie.”

Meer lezen? In de rubriek 'Oud & jong' in het novembernummer van Petrus magazine gaan Janeth (14) en Maram (36) met elkaar in gesprek. Zij zijn allebei zo’n zeven jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en waren dit voorjaar bij de CWN-conferentie, waar christenen uit verschillende tradities, kerken en gemeenten elkaar ontmoeten. Het artikel is te lezen op pagina 26. Het nieuwe Petrus magazine valt rond 22 november op de mat.

Lees ook het dossier:

Op de foto: Shadi Haddad

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)