Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Dirk Meijvogel: “Ik hoop dat de kerk de boodschap van verzoening en genade weer leert overbrengen”

Als binnenvaartpredikant combineert Dirk Meijvogel (1967) de liefde voor het varen met zijn toewijding aan Gods Woord. Hij hoopt dat de kerk de boodschap van verzoening en genade op de juiste wijze kan vertolken. “Het gaat erom wat je uitstraalt naar de mensen om je heen.”

  • studie theologie in Utrecht
  • binnenvaartpredikant, daarvoor interim-predikant en gemeentepredikant in Hierden en Loenen aan de Vecht
  • voelt zich verwant met de evangelische, midden-orthodoxe en confessionele stroming en de Gereformeerde Bond binnen onze kerk

Hoe ervaar je je roeping?

“Ik was visser in hart en nieren. Op mijn 20e had ik mijn eigen schip, maar na een paar jaar kreeg ik onvrede met mijn bestaan. Het voelde alsof God tegen me zei: ‘Stop met varen en ga voor Mij werken.’ Het kostte wel moeite om te stoppen: ik hield veel van God maar ook van varen. Na een jaar hakte ik de knoop door en verkocht de boot. Tijdens mijn studie konden we als gezin van dit bedrag rondkomen. Daarna ging ik aan de slag als gemeentepredikant in Loenen aan de Vecht en Hierden, maar ik bleef hunkeren naar een grotere uitdaging. Die vond ik als interim-predikant in landelijke dienst. De vacature voor binnenvaartpredikant zag ik als een knipoog van de Here God. Hij gaf me de kans om mijn liefde voor het varen te combineren met mijn werk als dienaar van zijn woord. Een heel wonderlijke weg!”

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken?

“Een poosje meevaren met schippers en hun familie. Ik houd van de gesprekken met mensen aan boord. De geestelijke verbondenheid met God vind ik heel belangrijk in dit werk. Ik check regelmatig of ik nog wel op de juiste weg zit. Als het gevoel er niet meer zou zijn, is er wel een andere plek waar God me kan gebruiken.” 

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt?

“De relatie met God staat voor mij altijd op nummer één. Daarnaast moet ik tijd nemen voor ontspanning. Even ertussenuit, praten met een goede vriend, of een weekend weg met mijn vrouw. Relativeren is belangrijk in dit werk, soms neem ik de verantwoordelijkheid te veel mee. De kerk is van God, ik ben maar een klein onderdeeltje.”

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst?

“Diepere gesprekken voeren en samen bidden. Omdat ik een aantal uren of zelfs wel een dag meevaar met schippers is er tijd voor goede gesprekken. Tijdens boordbezoeken delen mensen persoonlijke dingen met me en kan ik delen in hun vreugde en verdriet.” 

Welke (na)scholing heb je voor het laatst gevolgd?

“Toen ik gemeentepredikant was ging ik er vaak een week tussenuit om mijn kennis bij te spijkeren en bij te lezen. Ik heb toen ook de opleiding tot interim-predikant afgerond. Als binnenvaartpredikant ben ik vaak op weg en heb ik minder tijd voor studie.”

Met welke andersgelovige in je omgeving zou je graag om de tafel gaan?

“Ik ga graag met iedereen in mijn omgeving in gesprek. Toen ik als interim-predikant in Utrecht werkten, was er vlakbij de kerk ook een moskee. Ik ben er toen naar binnen gelopen om kennis te maken. In mijn huidige werk stap ik ook gemakkelijk aan boord, of schippers nu wel, niet of anders-gelovig zijn. Ik ben altijd benieuwd naar gedachten en verhalen van anderen.”

Welk boek, welke film of welke podcast raad je collega’s aan?

“Onderweg luister ik graag naar podcasts. De ‘Ongelooflijke Podcast’ en ‘Dick en Daniël geloven het wel’ zijn mijn favorieten. Die laatste is een podcast van het Nederlands Dagblad. In iedere aflevering wordt een theologisch maatschappelijk onderwerp behandeld. Daarnaast kan ik ‘Jezus en de vijfde evangelist’, een boek van Fik Meijer, aanraden. Hij beschrijft de evangeliën vanuit Flavius Josephus, een joodse geschiedschrijver. Het leven van Jezus en zijn volgelingen wordt vanuit een andere hoek belicht.”

Is er een bijbeltekst die met je meegaat?

“Nog eens vroeg Hij: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Me lief?’ Hij antwoordde: ‘Ja, Heer, U weet dat ik van U houd. ‘ Jezus zei: ‘Hoed mijn schapen.’ (Johannes 21:16, NBV21) Als visser voel ik me verwant met Petrus. Hij werd geroepen, ik werd geroepen. Petrus gaat flink onderuit. Jezus verwijt hem niets, maar vraagt Petrus drie keer ‘Heb je mij lief?’ En dan het liefdevolle ‘Volg Mij’. Deze tekst leert me alleen naar Jezus te kijken. Ik vind het mooi dat Hij met ieder mens een eigen weg gaat.”

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk?

“Dat de kerk weer tot bloei mag komen. Veel mensen zoeken naar het doel van hun leven. De Bijbel geeft daar zo’n prachtig antwoord op. We staan als kerk bekend als een instituut waar je allerlei dingen moet en niet mag. Ik hoop dat we de boodschap van verzoening en genade herontdekken en weer leren overbrengen. Daden zeggen veel meer dan woorden. Het gaat erom wat je uitstraalt naar de mensen om je heen.”

Lees meer over het werk van ds. Dirk Meijvogel als binnenvaartpredikant:


Lees meer in de online serie over het ambt:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)