Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Maarten Diepenbroek: “Bezig zijn met de viering op zondag vind ik het fijnst”

Zijn hart ligt bij de liturgie. Ds. Maarten Diepenbroek (1979), predikant van de lutherse gemeenten van Arnhem en Apeldoorn, is het liefst bezig met de zondagse viering. "De lutherse liturgie is echt een wisselwerking, we doen het samen." En dat komt goed uit voor iemand die graag onder de mensen is. 

  • predikant van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Arnhem en Apeldoorn, daarvoor van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden, daarvoor van de Hervormde Gemeente Burgh 
  • theologiestudie in Groningen en Utrecht  
  • voelt zich oecumenisch protestants 

Hoe ervaar je je roeping? 

“Ik ervaar het als een ambt dat wordt opgelegd en dat ik aanvaard. En dat ik ook af en toe af kan leggen. Dat geeft lucht. Het is geen persoonlijk project, het hangt niet van mij af. Het is niet mijn kerk maar de kerk van Christus. Zo mag ik mijn toga af en toe aan een haakje hangen." 

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken? 

“Contact met mensen. Ik ben als predikant in Woerden gestopt om me aan mijn proefschrift over de liturgische vernieuwingsbeweging in het Nederlandse lutheranisme te wijden. Studeren vind ik heerlijk en aan het proefschrift werken ook, maar ik ben ook graag in de gemeente, onder de mensen.” 

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt? 

“Daar zorgt de natuur voor. Ik ga vaak naar buiten, ik wandel graag met de hond. Het bos is voor mij heel therapeutisch. Ook hobby’s zijn belangrijk, voor mij zijn dat zingen en orgel spelen. Kinderen helpen trouwens ook. Mijn man en ik hebben twee jonge pleegkinderen, daarvoor moet je regelmatig je werk aan de kant zetten. Even sparren met collega’s kan ook helpend zijn.” 

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst? 

“Mijn hart ligt bij de liturgie. Ik vind werken aan een preek ook heel leuk, maar bezig zijn met de viering op zondag vind ik het fijnst. In het contact met de cantor en de organist tijdens de voorbereiding. En op de zondag, midden tussen de mensen. De lutherse liturgie is echt een wisselwerking, we doen het samen. We vieren bijna altijd avondmaal, daar word ik erg door gevoed. Preken is geven, dat komt uit mezelf. Avondmaal vieren is iets ontvangen, dat wordt me aangereikt.” 

Welke scholing heb je voor het laatst gevolgd? 

“Het werken aan mijn proefschrift is op dit moment mijn scholing.” 

Waar kan de kerk haar verantwoordelijkheid nemen voor medemens en schepping? 

“Ik sprak laatst iemand die niet naar de kerk gaat. Ze vertelde dat haar moeder was overleden. Ik vroeg of ze nog iets ging doen qua gedenken. Als kerk zijn we daar goed in. We zouden vaker de deuren open kunnen zetten voor niet-kerkelijk betrokken mensen die op zoek zijn naar rituelen. In Schaarsbergen, waar mijn man predikant is, is de kerk er echt voor het dorp. Ik zou het mooi vinden als mijn lutherse gemeenten daar meer werk van zouden kunnen maken, maar we zijn zo klein dat we nu vooral aan het overleven zijn. Om dan ook nog iets voor de omgeving te betekenen is dan veel gevraagd.” 

Welk boek, welke film of podcast raad je collega’s aan? 

“De podcast Café Europa van het Haagsch College en Studio Europa Maastricht waar de achtergronden van het Europese nieuws worden besproken. We leven in een spannende tijd. Ik leer ervan hoe mooi Europa is, welke idealen eraan ten grondslag lagen en liggen. Heel erg interessant in deze tijd van grenscontroles en negatieve berichtgeving over Europa. Ik steek er veel van op.” 

Is er een bijbeltekst die met je meegaat? 

“Onze trouwtekst 1 Johannes 4:12,Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons tot volmaaktheid gekomen.’ God blijft een geheim, een mysterie, maar is tegelijkertijd werkelijkheid, is er helemaal. Dat is voor mij in een notendop wat geloven is.” 

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk?  

“Er worden tegenwoordig veel kerken gesloten. Ik hoop dat we de creativiteit vinden om ze open te houden. Het is zo arm als die gebouwen alleen nog maar lege gebouwen zijn. We moeten ze niet te gemakkelijk verkopen maar creatieve oplossingen zoeken. Het gebouw zelf is al een soort statement. In Arnhem hebben alle verkochte kerkgebouwen een andere functie gekregen. De voormalige lutherse kerk is nu restaurant en heet ‘The Church’, volgens de websiteomgetoverd in een goddelijke hotspot voor eten, slapen, loungen en feesten’. We houden er als kerk nog twee kringen. De kring ‘Koffie met noten’ waarbij we eerst lekker koffiedrinken in het restaurant en vervolgens gaan zingen, en de kring ‘Bier & Bijbel’ waar een biertje wordt gedronken aan de tap en vervolgens in de consistorie bijbelstudie plaatsvindt. De eigenaar stond er heel positief tegenover om de kerk een plek te geven in het gebouw.”  

Lees meer in de serie over de voorgangers in de Protestantse Kerk:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)