Pijl naar links Terug naar thema Veranderende visie op het ambt
Het moderamen van de generale synode ondersteunt het initiatief van ds. Mark de Jager en ds. Gert de Kok om op Eerste Pinksterdag (28 mei) aandacht te geven aan het thema roeping. Dit kan in de gebeden tijdens de eredienst, in gesprekken in de gemeente en in de prediking.
Na een lang en intensief gesprek over de voorstellen van de werkgroep Beroepsprofielen in het rapport ‘Werkers aan het mozaïek van kerkplekken’ aanvaarde de synode het rapport als een belangrijke tussenstap in het gesprek over het ambt en daarmee als een bijdrage aan toekomstgericht kerk-zijn.
In de nieuwe uitgave ‘Geroepen door Christus’ zetten vier theologen aan tot nadenken over de theologie van het ambt. Het boek werd op de generale synode door scriba René de Reuver uitgereikt aan synodelid ds. Robert Stigter, en is nu ook te bestellen via KokBoekencentrum.
Bevestigd als ambtsdrager? Veel zegen gewenst! Drie tips om goed van start te gaan als nieuwe ambtsdrager.
Het rapport ‘Geroepen door Christus’ is door de generale synode aanvaard als een verantwoorde en toekomstgerichte protestantse ambtstheologie. Dat betekent onder meer dat er voor kerkelijk werkers die geen 'dienaar des Woords' zijn ruimte is voor een nieuw ambt. Dat wordt nu onderzocht.
Tijdens de aprilvergadering van de generale synode is er uitgebreid stilgestaan bij de positie van de kerkelijk werker. Deze bespreking is onderdeel van het gesprek over de visie op het ambt dat al enige tijd plaatsvindt. De volgende synodevergadering - 2 juli - zal volledig in het teken van dit onderwerp staan.
De generale synode aanvaardt de ‘Notitie vervolg rapport ambtsvisie’ als uitgangspunt voor de verdere uitwerking van het rapport ‘Geroepen en gezonden’’. Volgens de leden van de generale synode beschrijft de vervolgnotitie een zorgvuldige aanpak met een gefaseerde besluitvorming. Synodeleden en andere belanghebbenden spelen hierbij een belangrijke rol.
Op de synodevergadering in juni is uitgesproken dat er meer ruimte komt voor kerkelijk werkers om in de toekomst - onder nader te bepalen voorwaarden - Woord en sacramenten te bedienen. Naast de kerkelijk werker en de predikant zou dan het ambt van ‘pastor’ geïntroduceerd worden. Kerkelijk werker Jolanda Aantjes (50) is dankbaar. “We hebben elkaar hard nodig, willen we als werkers in de kerk Christus kunnen laten zien.”
De generale synode heeft de ambtsvisie, zoals verwoord in het rapport ‘Geroepen en gezonden’ aanvaard als uitgangspunt voor haar beleid en verdere visieontwikkeling.
In januari en september worden traditiegetrouw in veel gemeenten nieuwe ambtsdragers bevestigd. Hoe doe je dat in tijden van corona? Een aantal gemeenten hebben hier al ervaring mee en delen graag hun oplossing.
De generale synode heeft besloten dat er een regeling komt die inhoudt dat predikanten en kerkelijk werkers, verbonden aan een gemeente, alsmede vrijwilligers/ambtsdragers die met kwetsbare mensen werken of leidinggevende taken hebben, verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen op het daarvoor meest aangewezen moment.