Pijl naar links Terug naar thema
Vijftien jaar geleden ontstond vanuit de Rotterdamse Pelgrimsvaderkerk een missionair initiatief dat uitmondde in de gemeente Geloven in Spangen. Op de generale synode van 19 juni jl. werd bekendgemaakt dat Geloven in Spangen officieel een kerngemeente is geworden. Er zijn ongeveer 400 mensen vanuit diverse culturen betrokken bij deze nieuwe vorm van kerk-zijn.
De generale synode heeft de ambtsvisie, zoals verwoord in het rapport ‘Geroepen en gezonden’ aanvaard als uitgangspunt voor haar beleid en verdere visieontwikkeling.
Het rapport ‘Lichter kerk-zijn’ is door het moderamen vastgesteld na het peilen van de mening van de generale synode over dit rapport. Tijdens de peiling stemden synodeleden unaniem voor dit rapport.
Met de visienota ‘Van U is de toekomst’ zet de Protestantse Kerk een nieuw perspectief neer voor de richting die de kerk de komende jaren inslaat. Met een duidelijke gerichtheid op gebed, de lokale oecumene en een leven lang leren als gelovige. Bijna de voltallige generale synode kan zich hierin vinden en schaart zich achter de nieuwe visie.
De synode hecht groot belang aan het verantwoord omgaan met het vermogen van de kerk. De commissie ‘Werkzaam vermogen’ heeft voorstellen ontwikkeld om het beschikbare vermogen werkzaam te maken. Vandaag boog de synode zich over het rapport. “Het gaat in het rapport om vermogen, maar het draait om de gemeente,” aldus scriba ds. René de Reuver.
Een kerngemeente is een lichtere vorm van kerk-zijn. Concreet is deze vorm ontstaan vanwege verzoeken van pioniersplekken die zelfstandig willen worden (pioniersplekken zijn altijd verbonden aan een gemeente). In een eerdere synodevergadering is besloten dat er ruimte is voor nieuwe vormen van kerk-zijn die in de loop der jaren ‘volwassen’ zijn geworden.
Vandaag heeft de synode besloten over de toelatingscriteria voor kerngemeenten. Er komt vanaf 2020 ruimte voor nieuwe vormen van kerk-zijn die in de loop van jaren ‘volwassen’ zijn geworden. De belangrijkste aanpassing van de synode is dat er minimaal tien leden nodig zijn in plaats van drie.
Synodeleden reageerden verheugd op het verschijnen van de nota over het geloofsgesprek van prof. dr. Maarten Wisse. “Ik heb na het lezen ervan zin om een bijbelstudie te doen”, zei ds. Van Dam (classis Amersfoort). Ook ouderling-kerkrentmeester Flink (classis Hilversum) is blij met de nota. “Er wordt te weinig over het geloof gesproken in de kerk. Zelfs onder kerkenraadsleden.”
Onderzoek van de Protestantse Kerk laat zien dat driekwart van de mensen het niet nodig vindt dat bij elke nieuwe vorm van kerk-zijn een predikant actief is. Dit blijkt uit onderzoek naar de praktijk van nieuwe kerkplekken, dat eerder vandaag is gepresenteerd in Amersfoort.
Tijdens de vergadering van de generale synode is besloten dat ‘de 12jaarsregeling’ voor predikanten vanaf 2021 ingaat. De classispredikanten - die september 2018 beginnen - kunnen de komende jaren de maatregel wel alvast gaan toetsen.
Is een huisgemeente een aangeklede groep of een uitgeklede gemeente? En welk kledingstuk hebben ze dan gemeenschappelijk? Deze vragen vatten het synodegesprek over huisgemeenten prachtig samen.