Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Advies commissie Orgelzaken nodig bij aanpassing historische orgels

Heeft jouw kerk een historisch orgel? Vanaf nu is vooraf een verplicht advies nodig bij aanpassing(en) aan dit instrument. Gemeenten moeten daarbij gebruik maken van adviseurs die door de commissie Orgelzaken van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) zijn aangewezen. 

In de synodevergadering van november 2022 is ordinantie 11-22-1 aangevuld. Deze gaat om het aankopen, bouwen, verbouwen, uitbreiden, restaureren, verkopen of afbreken van een historisch orgel. Daarvoor is vanaf nu vooraf een verplicht advies nodig. 

Aanvraag afhandelen

Gemeenten moeten daarbij gebruik maken van adviseurs die door de commissie Orgelzaken van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer zijn aangewezen. Nadat deze adviseur een advies heeft uitgebracht kan het Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) de aanvraag pas afhandelen. 

De meest praktische benadering voor gemeenten is om eerst het advies aan te vragen en pas daarna de aanvraag samen met het uitgebrachte advies voor te leggen aan het CCBB. Op de website van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) is hierover meer informatie te vinden. 

Lees ook:

Fotograaf: Ingeborg Kriegsman

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)