Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Bidden met tieners

Werken met tieners is mooi en uitdagend. Tegelijk weet iedereen die actief is in het jeugdwerk dat het ook enorm confronterend kan zijn. Want tieners kunnen direct zijn, ze kunnen je uitdagen, ze prikken door je buitenkant heen en voelen haarscherp aan of je echt bent of niet. En ben je onzeker? Daar zijn ze binnen no-time achter.

Iedereen die zichzelf beter wil leren kennen, zou eens moeten overwegen om tienerwerk te gaan doen. Tieners werken als spiegels. Ze vertellen jou wie je bent. Dit is een belangrijke reden waarom bidden met tieners ontzettend ingewikkeld kan zijn. Bidden is heel persoonlijk. Je laat iets van jezelf zien.

Doen alsof is er niet bij als je aan het bidden bent. Als je zelf nooit bidt, als je twijfels hebt aan God of als je niet gewend bent om je persoonlijke dingen met God te delen, dan is een spontaan gebed met tieners lastig. Je kunt niet anders bidden dan hoe je God ervaart. 

Je relatie met tieners

Hou je van je tieners? Ben je betrokken op ze? Dat bepaalt hoe je voor ze bidt. Of: hoe goed ken je hun leven? Weet je wat er speelt? Zo niet, dan blijf je gemakkelijk in algemeenheden hangen. En gebed is persoonlijk en intiem: hoe zeker ben jij van jezelf tussen je tieners? Misschien voel je verlegenheid, of merk je dat er niet voldoende veiligheid is in de groep om persoonlijk te zijn. 

Vragen en gedachten die ineens naar boven kunnen komen wanneer je nadenkt over bidden met hen en die van invloed zijn op jouw ‘gebedsgewoonten’. Als je dit herkent, herken je misschien ook wel de gedachte: laat maar zitten. Of: ik schrijf van tevoren wel iets op. Of: gelukkig worden korte gebeden aangeboden, dan kan ik ze voorlezen. Die gedachten zijn heel begrijpelijk. En ook goed. 

God betrekken bij jouw jeugdwerk

Toch is het de moeite waard om eens stil te staan bij hoe je bidt. En het kan voor jezelf en voor je tieners ontzettend goed en verdiepend zijn om jezelf eens uit te dagen nieuwe stappen te zetten. Helemaal als je bij jezelf iets merkt van verlangen om je tienerwerk persoonlijker te maken en gebed een belangrijke plek te geven.

God betrekken bij jouw jeugdwerk en bidden voor je tieners is één van de belangrijkste dingen die je voor hen kunt doen. Je staat er niet alleen voor; en jouw tieners ook niet. God wil jouw werk en je tieners zegenen.

Ook laat je je tieners hiermee zien wie is God voor jou. Je bent als het ware een getuige en daar leren ze van. Maar: wees eerlijk en echt. Jongeren hebben voorbeelden nodig, eerlijke mensen van wie ze kunnen leren en aan wie ze zien en merken: ook vragen en twijfels mogen er zijn.

  • Bid voor jezelf. Vraag God om hulp bij de dingen die je lastig vindt. Doe dit in ieder geval voorafgaand aan de ontmoetingen met de jeugd.
  • Bid voor je tieners. Noem ze persoonlijk bij de naam en dank en bid voor de dingen die in hun leven spelen. Doe dit hardop, zo oefen je jezelf in het verwoorden van je gebeden.
  • Bespreek dit eens met je tieners. Je hoeft je eigen gevoelens en gedachten niet allemaal te delen, maar jullie herkennen vast dingen van elkaar. Jij kunt van ze leren en zij zien welke plek geloof in jouw leven heeft.
  • Bespreek dit ook eens met de rest van de leiding. Herkennen zij dit? Delen zij jouw verlangen om hierin te groeien? Wellicht kun je hier samen iets mee doen.
  • En trek je al een tijdje met je jongeren op? Is bidden al vrij normaal en gangbaar in jullie groep? Gun ze de eer van bidden voor jou. Ontvang.

Zie ook:

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)