Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Klaas Touwen: “Als ik mensen ontmoet, zijn we in een mum van tijd met religieuze thema’s bezig”

Voor zijn werk in de Oude Kerk in Amsterdam bezoekt hij mensen binnen én buiten de kerk. Klaas Touwen (1957) vindt die ontmoetingen het mooiste van zijn werk. “We zijn vaak in een mum van tijd met religieuze thema’s bezig.” 

  • Doet structurele hulpdiensten in de Oude Kerk in Amsterdam en is daarnaast gedetacheerd naar de Nederlandse gemeenten in Zuid-Duitsland (voor tien dagen per maand). Begon in luthers Amsterdam en hervormd Durgerdam voor jongerenwerk en pastoraal werk, was daarna hervormd predikant in Ellecom, De Steeg, Blaricum, Arnhem (luthers), Angeren, Deil en Enspijk, en ondertussen ook justitiepastor in Zutphen, docent theologie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en leesroosterdeskundige van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. 
  • Studie aan de Universiteit Utrecht (het baptistenseminarie), deed de bijbelvakken aan de Katholieke Theologische Hogeschool. Daarna gestudeerd aan een Baptisten Theologische Faculteit in Zwitserland. Vervolgens de kerkelijke opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en een doctoraal in Oude Testament en Nederlandse poëzie aan de Katholieke Universiteit van Utrecht.

Hoe ervaar je je roeping?

"Ik heb van Luther geleerd: roeping en beroep gaan terug op hetzelfde. Het beroep van dominee is net zoiets als dat van loodgieter of bankier, daarin onderscheiden we ons niet. De bankier moet betrouwbaar zijn en goed in zijn vak. Dat geldt voor de dominee ook, het is een vak en hij of zij moet dat goed onderhouden. Ik heb niet een directer lijntje met onze lieve Heer dan de loodgieter."

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken? 

"Synergie. Ik vind het heel belangrijk dat je merkt dat de energie rond gaat, dat je elkaar bevrucht in het denken, dat je je met elkaar toewijdt aan hetzelfde en dat dat samenkomt. In Amsterdam gaat fijne energie rond. In Duitsland moet ik meer wérken, daar komt het minder naar me toe. Ik ervaar de synergie wel in Karlsruhe en München waar ik op een fijne manier deel uit kan maken van de oecumene."

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt?

"Ik hoef niet bij mezelf op de rem te trappen, maar als ik ongelukkig ben, dan brand ik op. Als het goed is in een gemeente, gaat het met mij ook goed. Verder is afwisseling belangrijk. Ik lees veel romans, ga elke maand naar het museum én naar de sauna. Dat is voor mij echt ontspanning."

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst?

"Ontmoetingen. Ik ben heel benieuwd naar hoe mensen leven, wat belangrijk voor hen is. Als ik bezieling van mensen tegenkom of hen bevraag op wat voor hen het goede, schone en ware is, zijn we in een mum van tijd met religieuze thema's bezig. Vanmiddag ga ik in een café in Amsterdam bijbellezen met een kerkganger daar, een medisch specialist. Hij kwam daar zelf mee. Prachtig vind ik dat. Ik doe bezoeken binnen en buiten de kerk, beide vind ik fantastisch. In Duitsland ben ik wat meer binnenkerkelijk gericht, daar ben ik echt ten dienste van de geloofsgemeenschap." 

Welke scholing heb je voor het laatst gevolgd?

“Een meerdaagse cursus voor migrantenkerken, in een vormingscentrum bij de Oostenrijkse grens. Als Nederlandse gemeente in Zuid-Duitsland zijn wij een migrantenkerk. We hebben ervaringen gedeeld, en ik heb geleerd hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de tweede generatie migrantenchristenen.”

Met welke andersgelovige zou je graag om de tafel gaan?

"Iedereen is ten opzichte van de ander een andersgelovige. Hoe je gelooft is bepaald door waar je wiegje stond en door je levensloop. Zo voel ik me meer verwant met mijn moslimvrienden dan met sommige christenen. Maar ik zou weleens met Arjen Lubach om de tafel willen. Een verstandige en intrigerende man, maar hij zegt zulke rare gereformeerde dingen waar hij niets van moet weten. Wat zit hem zo in de weg in de kerk waar hij vandaan komt? En welk religieus kompas is er nog voor hem? Daar ben ik benieuwd naar."

Welk boek, welke film of podcast raad je collega’s aan?

"Ik heb net het nieuwste boek van Bernhard Schlink uit: Die Enkelin, de kleindochter. Het gaat over hoe je contact houdt met je rechts-radicale familie. Een mooi thema in deze tijd van populisme. Ook je vrienden of familie stemmen soms, in mijn ogen, de gekste dingen. Hoe kunnen we in contact blijven? Met de buurtvereniging van de Wallen rond de Oude Kerk gaan we een literatuurkring beginnen. Dit boek komt als eerste op de lijst."

Is er een bijbeltekst die met je meegaat?

"De Bijbel is een boek van mijn werk. Ik houd er wel van, maar ik leef meer bij liederen. Bijvoorbeeld het lied van Willem Barnard: 'O Jezus hoe vertrouwd en goed klinkt mij uw naam in 't oor…' Ik ben al ontroerd als ik deze regel zeg. Dat is waar ik mee leef. Er gaat zo veel rond in die verzen, die kunnen me een leven lang bezighouden."

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk?

"Dat ze ophoudt met zelfhandhaving en zelfbehoud. Die moeite is verspild en leidt tot niets. De krampachtigheid en het naar binnen gekeerd zijn die daarmee gepaard gaan, vind ik verschrikkelijk. Het haalt je zo ver bij de vreugde van het evangelie vandaan. Echt mee ophouden. Kijk naar buiten, daar waar de energie is, daar waar de gemeente is."

Lees meer in de serie over de voorgangers in de Protestantse Kerk:

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)