Pijl naar links Terug naar thema Pionier
In haar vergadering van 21 juni besloot de generale synode dat er drie beroepsprofielen komen voor werkers in de Protestantse Kerk: predikant, pastor en kerkelijk werker. Daarmee komt een einde aan een gesprek van 20 jaar over het ambt.
Kerkelijk werker Tine de Vries (62) en predikant Jak Verwaal (64) werken samen in de Protestantse Gemeente Stiens. De een verzorgt het pastoraat, de ander vorming en toerusting. “We vullen elkaar prachtig aan, en zo ziet de gemeente dat ook.”
Op 21 juni bespreekt de generale synode het rapport ‘Ruimte voor Woord en Geest’, waarin nieuwe beroepsprofielen zijn uitgewerkt die aansluiten bij het mozaïek van kerkplekken. Scriba René de Reuver is blij met de voorstellen: “Ze geven ruimte voor iedereen die zich geroepen weet om de kerk te dienen.”
Bij pioniersplek LUX spreken Haagse twintigers en dertigers elkaar in ontspannen sfeer over belangrijke levensvragen. Op zo’n 250 plekken in het land zijn de afgelopen jaren van deze nieuwe geloofsgemeenschappen ontstaan. Pionier Rik Zwalua: “Voor jonge mensen is de drempel van het fysieke kerkgebouw hoog. Wij brengen de kerk juist naar de mensen toe.”
Het is een veelgestelde vraag van lokale gemeenten: ‘Hebben jullie een predikant die tijdelijk waar kan nemen?’ Ruim tien jaar geleden was het antwoord nog ontkennend. Maar sindsdien is er veel veranderd. “We spelen in op de behoefte en leveren maatwerk”, zegt Heleen Haasdijk van de mobiliteitspool.
Elke ring kent minstens één werkgemeenschap waar predikanten, kerkelijk werkers en pioniers samenkomen. Het doel is onderlinge ontmoeting en gesprek. “Ik gun alle collega’s dat zij zo’n plek hebben”, zegt ds. Erica Scheenstra.
De generale synode heeft besloten dat de kerkplekken Het Baken in Woerden en De Pelgrim in Zoetermeer aan de voorwaarden voldoen om kerngemeente te worden. Zij zijn daarmee de derde en vierde buitengewone gemeente binnen de Protestantse Kerk.
Tijdens de aprilvergadering van de generale synode is er uitgebreid stilgestaan bij de positie van de kerkelijk werker. Deze bespreking is onderdeel van het gesprek over de visie op het ambt dat al enige tijd plaatsvindt. De volgende synodevergadering - 2 juli - zal volledig in het teken van dit onderwerp staan.
Vandaag heeft de synode besloten over de toelatingscriteria voor kerngemeenten. Er komt vanaf 2020 ruimte voor nieuwe vormen van kerk-zijn die in de loop van jaren ‘volwassen’ zijn geworden. De belangrijkste aanpassing van de synode is dat er minimaal tien leden nodig zijn in plaats van drie.
Sinds oktober vorig jaar is de 9e pioniersplek in Amsterdam een feit. De Egyptische Emad Thabet (48) leidt de Arabische Protestantse Kerk Amsterdam. Zijn gemeente telt nu zo’n dertig leden. Hij verwacht dat dat er snel meer zullen worden.