Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Pionieren in Den Haag: ‘God werkt op een verrassende manier’

Bij pioniersplek LUX spreken Haagse twintigers en dertigers elkaar in ontspannen sfeer over belangrijke levensvragen. Op zo’n 250 plekken in het land zijn de afgelopen jaren van deze nieuwe geloofsgemeenschappen ontstaan. Pionier Rik Zwalua: “Voor jonge mensen is de drempel van het fysieke kerkgebouw hoog. Wij brengen de kerk juist naar de mensen toe.”

Laagdrempelige ontmoetingen

De afgelopen tien jaar ontstonden zo’n 250 pioniersplekken - nieuwe vormen van kerk-zijn - binnen de Protestantse Kerk. LUX - een community van en voor twintigers en dertigers in Den Haag - is daar een voorbeeld van. Teamlid Reitse: “Jonge mensen kunnen elkaar bij ons bevragen over wat het leven betekenis geeft en wat geloof betekent voor ieders dagelijks leven. Eeuwenoude vragen die er nog steeds toe doen.” 

Samen zoeken naar houvast

Met verschillende activiteiten - van masterclasses tot boekbesprekingen en van workshops tot meditatiemomenten - nodigt LUX jonge mensen uit om samen te zoeken naar antwoorden op belangrijke levensvragen. Er is ruimte voor ieders opvatting en inbreng. Tijdens tafelgesprekken, in kleine groepen van 5 tot 8 personen, gaat het over ieders zoektocht daarin. Wat geeft je kracht en waar vinden anderen houvast, rust en kracht? Wat kun je leren van Jezus over wat goed en waar is? Reitse: “Het mooie aan LUX is dat je er verschillende mensen tegenkomt. Gelovig en niet-gelovig. Zij die kritische vragen stellen en graag wat doorkauwen. Mensen met Haagse roots en verse nieuwkomers in de stad. Iedereen is welkom.” 

Hoge drempel

“Vier jaar geleden startten we met LUX, als onderdeel van het missionaire programma van de Bethlehemkerk in Den Haag,” vertelt pionier Rik Zwalua. “We wilden graag iets opzetten voor jonge mensen die hier wonen. Twintigers en dertigers die net zijn gestart op de arbeidsmarkt en vooral voor ministeries en grote multinationals werken. Een groep voor wie de drempel van de kerk vaak letterlijk te hoog is. We dachten toen: als we dat nu eens omdraaien en de kerk naar de mensen toebrengen?” Zo was de start van LUX een feit. In het begin kwam de kleine community vooral in cafés en evenementenlocaties bij elkaar. 

Een andere wereld

In coronatijd werden er creatieve oplossingen bedacht om het contact te onderhouden. “In het begin konden we niet veel, maar we zijn al snel op het digitale pad overgeschakeld en hebben een podcast gemaakt over de vraag ‘waar word je gelukkig van?’, vertelt Rik Zwalua. “We zagen corona ook als tijd om je zelf grote vragen te stellen, omdat het leven echt even werd stilgezet.” De podcast kreeg 20 delen, die breed in de netwerken van de jonge mensen werd gedeeld. “Allemaal mensen die we nog niet kenden,” vervolgt Rik. “Gaaf dat zo nog meer mensen van LUX hoorden!” 

Tegenwoordig worden de bijeenkomsten van LUX gehouden in een historisch kerkgebouw in de binnenstad van Den Haag. Dat was even wennen voor veel jonge mensen: je stapt letterlijk een andere wereld binnen. “Als je entourage op orde is en je je taal afstemt op de leefwereld van jongeren, dan kan er heel veel,” ervaart Rik.  

Altijd verrassend

De voortdurende verrassing is wat Rik het mooist vindt in het pionierswerk. “Ik geloof dat God heel verrassend werkt, soms op een wat mysterieuze of verborgen manier. In ieder geval niet zoals ik het verwacht had.” Hij noemt een jonge vrouw met wie hij in gesprek raakte. “Ze kwam naar onze vieringen en raakte geïnteresseerd. Na persoonlijke gesprekken ontstond bij haar de wens om gedoopt te worden. Dat is afgelopen zomer gebeurd, in de zee bij Den Haag. Het is zo mooi dat wij een schakeltje konden zijn in haar weg naar persoonlijk geloof.”

Van lange adem

Zwalua onderstreept het belang van het missionaire werk van de Protestantse Kerk in Nederland. “Het is belangrijk dat er mensen vrijgespeeld worden om dit werk vorm te geven. Een pioniersplek heb je niet in twee jaar tijd van de grond getild. Eerst moet je behoorlijk investeren in het bouwen van relaties. Dat is een zaak van lange adem. Het kost tijd, ruimte en vertrouwen om het evangelie binnen te laten komen bij jonge mensen. Bij LUX ervaren we dat er dan veel mooie dingen ontstaan!”

Lees meer over het missionaire werk van de Protestantse Kerk:

 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)